Трикови како да сигурније сурфујете интернетом

Aгенције
Трикови како да сигурније сурфујете интернетом

Свима је у интересу да на Интернету оставе што мање својих личних података. Погледајте неколико трикова како то да постигнете.

Google, Microsoft, AOL и бројне друге велике компаније одлучиле су да инсталирају опцију која корисницима даје избор хоће ли или неће да се прати њихово сурфовање интернетом, односно да им се пружи одређена количина приватности.

Ријеч је о опцији "Не прати" (No Track) која онемогућава компаније да креирају рекламе које се темеље на вашим навикама на интернета. Такође, та опција ће спречити појављивање огласа са пословима, осигурањима, кредитима и медицинским третманима.

С друге стране, компаније ће моћи те информације да користе за истраживање тржишта или за развијање неких својих производа.

Али, док "Не прати" не постане стварност, нисте осуђени на апослутни мањак интимности, постоје начини да онемогућите и осујетите велике компаније да прате ваше преференце како би могли да вас обасипају са досадним, а понекада и неугодним рекламама.

За почетак кренимо од самог претраживача. Већина - Google Chrome, Internet Explorer, Опера, Mozilla Firefox... - имају опцију за регулисање приватности. На прјимер, за Google Chrome уђите у опције, па на "напредно" и тамо одзначите све штиклирано.

Очистите све "колачиће". "Колачићи" се користе да шаљу информације Интернет претраживачу које странице посјећујете и те информације су доступне креаторима "колачића", од компанија до хакера чије намјере нису нимало добре.

Пројерите ко вас гледа. Ако желите сазнати које вас компаније прате можете инсталирати бесплатни програм Ghostery који вас упозорава на активне "колачиће".

 

Играјте на сигурно. Ако желите максималну заштиту, интернету приступајте с пуно опреза. Немојте објављивати телефонске бројеве или ваш ЈИБ на друштвеним мрежама јер вас претхерано изношење приватности може скупо стајати. Ако дијелите компјутер с другим укућанима имајте на уму да странице које посјећујете утичу на рекламе које ће искакати свима који користе тај претраживач - у преводу немојте посјећивати странице за одрасле ако не желите да сви укућани сазнају за ту вашу навику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана