Трик како да побољшате сигнал интернета помоћу старог рутера

GS
Foto: Kaspersky

Уколико имате стари рутер који скупља прашину у фиоци, ево како у неколико једноставних корака можете да прилагодите његова подешавања како бисте побољшали "Wi-Fi" сигнал на постојећем рутеру.

Стари рутер може да вам помогне у побољшању рада новог рутера. Уколико прикључите стари рутер на нови и подесите га на одговарајући начин, можете му му променити намену у екстендер за "Wi-Fi".

За почетак, потребно је да вратите свој стари рутер на фабричка подешавања. У зависности од рутера, метод може да се разликује, али то се обично ради притиском на тастер за ресетовање на полеђини рутера 30 секунди. Забиљежите ИП адресе вашег тренутног рутера и старог – можете их пронаћи на полеђини или на малој картици вашег провајдера широкопојасних услуга. Након ресетовања старог рутера, пратите сљедеће кораке:

Спојите етхернет кабл на један од ЛАН (етхернет) прикључака на старом рутеру, а други крај укључите у свој рачунар.

Отворите веб прегледач на рачунару и унесите ИП адресу старог рутера у адресно поље. након тога ће бити потребно да унесете корисничко име и лозинку рутера.

Након пријављивања, идите на ЛАН подешавања и потражите ДХЦП подешавања. Онемогућите ДХЦП сервер на старом рутеру – то значи да ће ваш главни рутер управљати доделом ИП адреса.

У оквиру ЛАН подешавања видјећете подешавања ИП адресе. Ту можете подесити статичку ИП адресу у истом распону као и ваш тренутни рутер у употреби. 

У оквиру бежичних подешавања на старом рутеру пронађите опцију за ССИД или назив бежичне мреже. Ажурирајте то, заједно са ССИД лозинком, да одговара вашем тренутном рутеру. То ће омогућити вашим уређајима да се аутоматски повежу и непримјетно пребацују податке између два рутера.

Сачувајте начињене промјене, а потом искључите етхернет кабл из рачунара. Повежите један крај на ЛАН прикључак на старом рутеру, а други крај на ЛАН прикључак на главном рутеру.

Након ових техничких корака, поставите свој рутер на мјесто гдје имате слаб сигнал. Употријебите етхернет кабл за повезивање старог рутера с главним, јер пружа оптималне перформансе и даје поуздану и ефикасну везу између два уређаја. Уколико је етхернет кабл непрактичан, употреба адаптера за струју може да послужи као алтернатива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана