Три ствари које недостају Windows Phone-у

Б92
Три ствари које недостају Windows Phone-у

Windows OC за мобилне уређаје доста је напредовао у посљедње вријеме.

Корисници сада на располагању имају dual core procesore, екране у високој резолуцији као и све већи број апликација међутим, изгледа као да то није баш довољно да би равноправно могао да се такмичи са Андроидом и iOS -ом.

Погледајте три ствари које Мајкрософт мора да уради како би Windows OC могао да стане раме уз раме са друга два оперативна система:

Персонализација

Када је Мајкрософт најавио да поново размишља о тржишту мобилних уређаја, многи су се плашили да би потпуно нов оперативни систем могао да значи и престанак подршке за неке од апликација које свакодневно користе.

Корисници новог Мајкрософтовог мобилног оперативног система ускраћени су за многе видове персонализације свог уређаја.

Они не могу да уређај себи прилагоде даље од мијењања боје плочица и стављања слике на лок скрин.

 Иако корисници могу да изаберу мелодију за долазећи позив, они не могу да персонализују аудио узбуне.

Било би лијепо видјети да Мајкрософт дозволи људима да мало уљепшају своје уређаје као што је то случај са Windows 8.

Уређаји би требало да рефлектују личности корисника.

Стандардизација

Мајкрософт константно истиче да Windows  Phone 8 користи исту платформу као и Windows 8 оперативни систем.

У теорији ово значи да исти код оперативних система смањује вријеме за развој софтвера и ствара осјећај јединства када се пребацујете са једног система на други.

Међутим, ово је и даље само теорија.

Метро дизајнерски језик је отворен за интерпретацију и до сада су Мајкрософтови Windows  Phone и Windows тимови одлучили да му приступе на потпуно другачије начине.

Windows 8 корисницима дозвољава да изаберу позадину њиховог Старт екрана, али им не дозвољава да промијене боју плочица апликација.

Са друге стране, Windows  Phone 8 дозвољава корисницима да промијене боју плочица, али могу да бирају само између бијеле и црне позадинске боје.

Повезивање

Windows  Phone чини јако мало на овом пољу.

Иако дозвољава корисницима да се повежу са својим Мајкрософт рачуном и Xbox Gamertagom и Xbox музичком претплатом Windows не дозвољава пуштање садржаја са Win уређаја путем Xboxa.

Међутим, компанија почиње да показује напредак. SkyDrive је сада универзално доступан на свим платформама и аутоматски повезује Windows и Windows  Phone 8 уређаје.

Али потребно је да Мајкрософт представи још ових унапријеђења и то брзо.

У свијету где је могуће купити апликације, филмове, музику и књиге путем било ког iOS уређаја у тренутку, Мајкрософтов екосистем ипак заостаје када је пребацивање са платформе на платформу у питању.

Windows тимови би требало да се фокусирају на принципе, који не само да им омогућавају да пријеђу на сљедећу велику ствар, већ морају и да пруже исто искуство које очекују и захтјевају корисници других смартфона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана