Треба ли батерију пунити до краја?

Aгенције
Треба ли батерију пунити до краја?

Да бисте сачували батерију вашег мобилног телефона немојте је пунити до краја јер стручњаци тврде да ће тако трајати дуже.

Велики број људи сваког дана пуни батерије својих телефона. Други инсистирају на томе да се батерија потпуно испразни па је тек онда пуне. У сваком случају, људи ће учинити све како би продужили трајање батерије телефона.

Технолошки стручњак Ерик Лимер тврди да потпуно пуњење батерије није добро за њу и да је најбоље искључити телефон са пуњача прије него што се батерија потпуно напуни.

"Потпуно пражњење батерије, па пуњење неће пуно помоћи. Штавише, уколико то често радите, само ћете оштетити свој телефон. Потпуно пражњење је најбоље радити само једном мјесечно", каже Лимер.

Корисници би требало да држе батерију напуњену до 50 посто, а упозорава да остављање телефона прикљученог на пуњач, након што је батерија напуњена, само смањује њен век трајања.

"Идеално је да је батерија напуњена између 40 и 80 посто", препоручује Лимер.

Лимер је разбио и мит о држању новог телефона на пуњачу 72 сата пре првог коришћења, како би батерија "запамтила" ниво до којег треба да се пуни.

"То је имало сврхе за батерије на бази никла, али не и за литијум-јонске батерије у новим телефонима. Оне захтјевају другачији третман, треба да се пуне кад год имате прилику", каже Лимер.

Батерију можете сачувати и уколико одржавате свој телефон хладним. Препоручена температура складиштења већине батерија је 15 степени Ц, док максимална сигурна температура варира између 40 и 50 степени.

Лимер објашњава да просјечна температура од 25 степени чини да литијум-јонска батерија изгуби 20 посто свог максималног капацитета сваке године. На 40 степени губитак се повећава на 35 посто.

Бежични пуњачи који раде на принципу индукције се не препоручују, будући да загријавају телефон и батерију, чиме јој смањују век трајања.

Трајање батерије можете продужити смањивањем освјетљења екрана на телефону и гашењем свих непотребних апликација и услуга. Такође, батерија се троши и на мјестима са слабим сигналом, па није лоше угасити телефон како не би беспотребно тражио сигнал и трошио батерију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана