Тошиба планира подјелу на двије компаније

Срна
Foto: Илустрација

ТОКИО- Јапански технолошки гигант "Тошиба" планира подјелу на двије компаније, од којих ће једна бити усмјерена на инфраструктуру, а друга на уређаје, у склопу посљедњих напора да се превазиђу проблеми у пословању.

У склопу предложеног плана "Тошиба" намјера да прода заједнички удио у корпорацији америчке "Керијер групе" за око 877 милиона долара. "Тошиба" продаје и своје фирме "Лифт", "Грађевинске системе" и "Расвјету и технологију".

Приједлог тек треба да одобре акционари и регулаторна агенција. "Тошиба" је одустала од ранијег приједлога за тродијелну подјелу, што се није допало одређеним акционарима. "Тошиба" је у једном тренутку била један од најпознатијих јапанских брендова али се суочава са проблемима од катастрофе са нуклеарном електраном "Фукушима", у марту 2011. године


Репутација компаније нарушена је и скандалом око вођења пословних књига које су званичници "намијештали" годинама и наводили нереалне циљеве за зараду. Уколико буде одобрено, реструктура компаније биће завршена у другој половини фискалне 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана