Топ 5 најстаријих рачунара на свету: “Шампион” потиче из времена прије Христа

Г.С.
Топ 5 најстаријих рачунара на свету: “Шампион” потиче из времена прије Христа

Добро сте прочитали наслов, не брините.

Представљамо вам “рачунарске диносаурусе”, а очекујемо да нам у коментарима напишете да ли сте чули за неки од њих. Па, да кренемо.

 5. Harvard Mark 1 Computer - 1944. година

Овај рачунар направљен је у САД. Био је нашироко коришћен за развој оружја пред крај II свjетског рата. Заслужан је да прављење радара, технологије за надзор, подводних детектора, торпеда и још којечега.

С обзиром на то да је коришћен и за прављење атомске бомбе (не само он, али је припомогао), могло би се рећи и да је Harvard mark Computer 1 допринио побједи Савезника.

Није био коришћен у комерцијалне сврхе, а наслиједили су га Марк 2 и бројни други модели.

4. Colosssus Mark 1 - 1943. година

У питању је први велики напредак Британске обавjештајне службе. Коришћен је за пресретање порука које су Нијемци слали током II свјетског рата, па се због тога сматра веома напредним за своје вријеме.

До краја рата, било је десетак оваквих уређаја, а као што смо рекли, највећа иновације је била то што су могли да пресрећу бежичне поруке.

3. Atanasoff-Berry Computer (АБЦ) - 1942.

Направио га је професор са Универзитета у Ајови Џон Винсент Атанасоф, уз помоћ студента Клифорда Берија, пише портал How to Geek. Овај рачунар познат је као прва машина која је користила електронско дигитално рачунање, а могао је да ријеши до 29 система линеарних једначина истовремено.

Као што се може и закључити, идзајниран је тако да може да ријешава математичке проблеме. Занимљиво је да није могао да понесе титулу првог аутоматизованог електронског рачунара све до 1973. године, када је побједио ENIAC на суђењу, и тада је ријешена дилема ко је први.

2. З1 - 1936. година

Период од 1935. до 1945. године обиљележио је, поред II свјетског рата, и велики технолошки развој.

Конрад Цузе, Нијемац, направио је З1 рачунар у кући својих родитеља. Садржао је скоро све дијелове које имају и модерни рачунари, само што је, разумије се, био веома непоуздан при извршавању операција.

Могао је да га “програмира” ко год жели, користећи избушени филм од 35мм.

Крајем 1980-их је Цузе поново покушао да направи З1, за шта је било неопходно око 800.000 тадашњих марака, или око 500.000 долара.

1. Антикитера механизам - Између 200. и 50. године п.н.е.

Археолози су овај механизам открили 1900. године на обалама малог грчког оствра Антикитере. Сматра се да је ово први рачунар, али је за разлику од својих 2000 година млађих дигиталних наслиједника, у питању аналогни механизам.

Био је опремљен “софистицираним” механизмом од 37 зупчаника, а само његово откриће нам је потпуно промјенило однос према ономе што знамо о древним народима.

Био је коришћен за прецизно израчунавање календарских датума, предвиђање помрачења Сунца или распореда неких небеских тијела, а вјероватно је и коришћен како би се израчунало када ће се одржати слиједеће Олимпијске игре. Импресивно, зар не?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана