Тетрис: 30 година најлепших успомена

Daily Telegraph
Тетрис: 30 година најлепших успомена

На данашњи дан приј тачно 30 година, док је тихо бјеснео хладни рат, руски програмер представио је мало чудо названо Тетрис које ће, на потпуно неочекивани начин, ујединити цио свијет.

1984 - Алексеј Пажитнов, програмер из СССР-а, креирао је тетрис на рачунару Electronica 60. Назив свом чеду дао је комбинујући ријечи „тетра" (четири) и тенис, који је био његов омиљени спорт. Пајтинов је прво направио код који је подијелио са својим пријатељима. Један од њих портовао је код на IBM PC, и потом се тетрис проширио попут вируса. Ускоро су игру играли сви у совјетском блоку.

„Програм уопште није био компликован. Тада нисмо чак ни имали рекорде, нивое игре. Али ко год је почео да игра тетри, није могао да престане", изјавио је касније Пажитнов.

1986 - Те године тетрис се први пут појавио у западним земљама. Пронашао је прво свој пут до Мађарске, гдhе су програмери креирали верзије за Apple II и Comodore 64. Потом га ја уочила британска софтверска компанија Андромеда.

Они су покушавали да ступе у контакт са Пажитновим, како би откупили права за PC. Био је то почетак дуге битке и вишегодишњих преговора.

У међувремену, под још увијек неразјашњеним околностима, права на тетрис су се продавала на све стране, па је тако компанија Spectrum Holobyte лансирала IBM PC верзију 1987. године, да би потом стигле и много популарније верзије за Commodore 64, Амига, Атари ST и Apple II рачунаре.

Отприлике у исто вријеме Нинтендо је понудио велику суму новца руским програмерима како би откупио права на тетрис.

1988 - Како би заштитили право на свој изум руски програмери на челу са Пажитновим стоврили су организацију Elektronorgetchnica која је имала права на продају лиценце за израду тетриса. Али како је Пажитнов у то вријеме радио за Совјетску академију наука, због тамношњих и тадашњих закона, није добио ни најмањи проценат од зараде.

1989 - Те године у продаји се нашла Game Boy верзија Тетриса, најпиопуларнија од свих. Продато је чак 35 милиона примjерака!

1991 – Пајитнов се сели у САД, заједно са Британцем Хенком Роџерсом из компаније Андромеда, са којим је у међувремену постао близак пријатељ.

1996 - Пајитинов и Роџерс оснивају компанију The Tetris Company, која је имала сва права на тетрис. Потом је и приватизована Elektronorgetchnica постала њихово власништво. Био је то први пут да је Пајитинов могао да зарађује новац од свог изума.

"Алексеј Пажитнов је вjероватно најпознатији аутор игара на свијету, али је увијек имао филозофски однос према према заради коју је остваривао, што је посљедица његовог доброг кућног васпитања. Након више од деценије изостављања из прича о лиценцирању тетриса, скромни Алексеј најзад добија оно што је заслужио", изјавио је тада Роџерс.

Исте године Пажитнов је почео да ради за компанију Microsoft, креирајући до 2005. године више видео игара.

2009 - Компанија Apple повукла је игру Tris из својех App Storea након жалби The Tetris Company. И дан данас The Tetris Company оштро брани своја права на тетрис, чија популарност и поред свих новотарија не јењава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана