Тесла S бржи од М5

Aгенције
Тесла S бржи од М5

Један од најбржих серијских аутомобила на електрични погон, модел Тесла S, стао је на црту BMW-у М5, који спада међу најснажније спортске лимузине на свијету. И није се обрукао.

Већина људи аутомобиле на електрични погон не доживљава као нарочито агилна возила. Истина је, међутим, да електрични аутомобили, у зависности од модела и његове намјене, могу да убрзавају боље од сличних аутомобила са моторима са унутрашњим сагоријевањем.

Разлог за то лежи у чињеници да је електрични мотор у стању да максимални обртни момент испоручи готово тренутно.

Како би провјерили ову твдрњу, новинари Automobile Магазина ставили су на упоредни тест убрзања од 0 до 160 km/h Теслу Модел S Signature Performace и BMW М5, и - побjеду је однео електромобил:


Теслу S погони електрични мотор смjештен позади, са 416 кс и 600 Nm. Са друге стране, BMW М5 испод хаубе има 4.4 литарски twin-turbo V8 мотор који развија 560 кс и 677 Nm максималног обртног момента.

Тесла S је и тежи од свог противника. Његова маса износи 2.105 кг, док је маса BMW-а М5 1.989 кг. Упркос предности коју је М5 имао на папиру, карактеристике електромотора донијеле су Тесли превагу.

Љубитељи брзих, спортски аутомобила често са висине гледају на возила на електрични погон. Након овог видео снимка, можда ће промјенити мишљење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана