Технологију препознавања лица преварили фотографија и 3D маска

Agencije
Технологију препознавања лица преварили фотографија и 3D маска

Технологија препознавања лица се све ви{е користи, од надзора владе до одређених логовања на интернету, посебно у Кини.

Нов тест, о ком је извјестио Фортуне, доводи у питање тачност таквих система показујући тако да их могу заварати корисници који носе маске.

Да би обавила тест, компанија која се бави вјештачком интелигенцијом наручила је веома квалитетне 3D маске које су опонашале лице друге особе. Хтјели су да утврде да ли неко може но{ењем овакве маске да превари систем препознавања лица. Истраживачи су били у могућности да плаћају са рачуна друге особе преко платног система AliPay и WeChat.

Тим је чак могао да превари системе на аеродромима. На аеродрому шипол у Амстердаму успјели су да преваре self-boarding систем са само фотографијом лица друге особе. Такође, преварили су системе железничких станица у Кини гдје путници користе препознавање лица како би платили своје путовање. Сви тестови су надгледани и изведени уз дозволу.

Ово није први пут да се изражава забринутост због тачности технологије препознавања лица. Америчка унија за грађанске слободе у августу је објавила да је технологија погрешно идентификовала 26 калифорнијских законодаваца, прије свега људи који нису били бијелци. Други извјештај из Велике Британије открио је да полицијски систем препознавања лица има стопу гре{ака од 81%.

Сигурно је да су неки системи препознавања лица бољи од других. Кнерон је, на примјер, објавио да њихов тест није заварао iPhone X. Међутим, други системи су лако обманути што потенцијално може да доведе до превара. Оно што изазива забринутост је да би људи могли лажно да се представљају као богати појединци и приступају њиховим банкарским или другим рачунима, или чак да би терористи могли да заобиђу мере безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана