Тамо гдје живи (Googleов) интернет

Aгенције
Тамо гдје живи (Googleов) интернет

Компанија Google одлучила је да по први пут јавности пружи комплетан увид у своје информатичке центре широм свијета.

Са својих неколико стотина хиљада сервера, разнобојним кабловима и инжењерима који се на бициклима крећу кроз постројења, ови центри варирају од преправљених објеката за производњу папира у Финској па до специјално изграђених серверских фарми у Ајови.

"Изузетно мали број људи има приступ овим центрима и то само због једног, али битног разлога – наш приоритет је приватност и сигурност информација."

"Радимо све што је у нашој моћи да информације и људе заштитимо. Веома мали број наших запослених уопште има приступ серверима. Данас први пут јавност може да види како све то изгледа", речено је у саопштењу Google-а.

Google је на својој интернет страници, у дијелу названом "Where the Internet loves", објавио фотографије из осам центара у Сједињеним Америчким Државама, Финској и Белгији. Google тренутно гради нове центре у Хонг Конгу, Чилеу и на Тајвану.

Фотографије унутрашњости Googleових центара долазе у тренутку када је часопис Wired објавио велику тему о томе како их компанија гради и управља њима. Фотографије је снимила Кони Жу.

 

Google је започео свој успон из једне гараже у Силицијумској долини. Ко-оснивачи компаније Лари Пејџ и Сергеј Брин радили су с другим инжењерима на развоју система за повезивање јефтиних сервера на начин који би могао да им помогне да остваре своје амбиције и да свијету омогуће дигитални путоказ за све свјетске информације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана