Тамни начин може продужити трајање батерије, али постоји квака

Агенције
Тамни начин може продужити трајање батерије, али постоји квака

Сигурно сте сви већ чули да кориштење тамног начина рада на мобилном телефону може продужити трајање батерије. Према истраживачима са Универзитета Пурдуе, продужење трајања батерије није толико велико као што смо мислили. Осим тога, чиста црна позадина не доноси много предности у односу на тамно сиву позадину која се налази у већини апликација када је омогућен тамни начин рада.

Студија је открила да омогућавање тамног мода не даје веће добитке у погледу трајања батерије, ако не гледате из посебних сценарија. Највеће повећање у трајању батерије забиљежено је при преласку из лигхт начина рада при пуној освијетљености у тамни начин рада.

У студији Пурдуе (путем Андроид Аутхоритy-а), истраживачи су проматрали потрошњу енергије у тамном начину рада из шест различитих апликација.

Калкулатор, Гоогле календар, Гоогле карте, Гоогле вијести, Гоогле Пхоне и YоуТубе су тестирани на Пиџел 2, Мото З3, Пиџел 4 и Пиџел 5 – сви телефони с ОЛЕД екранима. Истраживачи су тестирали потрошњу енергије при покретању сваке од ових апликација у тамном начину рада 60 секунди.

Такође, истраживачи су објаснили да су изградили скуп алата за прецизно мјерење потрошње енергије у пикселима, преноси Џда-девелоперс.

С око 30-50 одсто освијетљености, истраживачи су открили да је преласком из свијетлог у тамни начин рада, у просјеку уштеђено само између 3% и 9 одсто енергије. Међутим, пребацивање са 100 одсто освијетљености може уштедјети у просјеку 47 одсто енергије батерије.

Било је и других занимљивих открића, укључујући то да употреба апликације Гоогле Вијести у лигхт моду при 20 одсто освијетљености на Пиџел 5 троши исту количину енергије као и кад је телефон при 50 одсто освијетљености у тамном начину рада, пише Геек.хр.

Студија такођер спомиње да детаљи о потрошњи батерије Андроида не узимају у обзир тамни начин рада па је тим развио алат под називом "Андроид Баттерy+" који то чини. Истраживачи желе Андроид Баттерy+ додати у АОСП (Андроид Опен Соурце Пројецт).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана