Тајни интернет који је 100 пута бржи од Google Fiberа

Wired.com
Тајни интернет који је 100 пута бржи од Google Fiberа

Када је Патрик Пичет из Googleа рекао да ће технолошки гигант ускоро корисницима у САД обезбjедити интернет конекцију од 10 гигабита по секунди, чинило се као да ће научна фантастика постати стварност. У питању је 1.000 пута бржа конекција од било које данашње конекције коју имамо код куће, међутим, за Насу је то ипак и даље преспоро, пише Wired.

И док сви ми шаљемо податке широм јавног интернета, свемирска агенција користи посебну мрежу названу ЕSbet – Energy Science Network.

У питању је приватна мрежа која је успијела да оствари трансфере података са једног краја САД на други брзином од 91 гигабита по секунди – у питању је најбржи трансфер те врсте икада забиљежен.

NASA ове брзине неће увести у наше домове, већ ову супер брзу технологију користи да истражује слиједећи талас компјутерских апликација.

ESnet, који води Министарство енергије САД, је важан алат за истраживаче који се суочавају са великим количинама података које генеришу пројекти као што је Велики Хадроснки сударач или мапирање људског генома.

Умjесто да шаљу хард дискове поштом тамо и назад, та велика количина податак може да се преноси овом ултра-брзом мрежом.

„Наша визија свијета односи се на то да научна открића не би требало да буду ограничена географијом", изјавио је директор ESnetа Грегори Бел.

Покушавајући да учине ову мрежу што бржом, ESnet и истраживачи, као и агенције попут Насе, тестирају мрежне технологије које би једног дана могле да се нађу унутар комерцијалног интернета.

Укратко, ESnet представља прозор у свијет какав ће једног дана бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана