Свјетски дан без мобилног телефона

Агенције
Свјетски дан без мобилног телефона

Париз - Од данас почиње тродневно обиљежавање Свјетског дана без мобилног телефона, без кога живот све више постаје незамислив, пренијеле су агенције.

Обиљежавање дана без мобилних телефона почело је 6. фебруара 2001. године када је тај “празник” прогласио француски писац Фил Марсо, познат као аутор првог романа на свијету који је написан у облику SMS порука. 

Од 2004. године обиљежавање траје три дана од 6. до 8. фебруара, а људи широм свијета су позвани да не користе мобилни телефон или да смање његову употребу. 

Лајтмотив овог празника је једноставан учините све да будете “недоступни”, а циљ ове акције јесте борба са адикофонијом. 

Овај термин, који је увео француски писац Фил Марсо означава болесну навику коришћења мобилних и смарт телефона, гдје особа има паничан страх да може да буде одсјечена од свијета, што је праћено нервним поремећајима. 

Зависност коју смо створили од мобилних телефона почиње да превазилази све границе и поприма неке сасвим нове облике. 

Мобилни телефон је постао неизоставно средство наше свакодневнице. Већ 2010. године регистровано је пет милијарди корисника мобилних телефона. 

Према једном истраживању јавног мњења 2012. године, у коме је учествовало 1.500 Француза, 22 одсто испитаних рекло је да не може више да замисли ни дан без мобилног телефона. 

Запитате ли се понекад како би вам изгледао дан без мобилног телефона, или како смо некад живјели без те мале, а врло неопходне справе? 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана