Све ће бити повезано на интернет

Агенције
Све ће бити повезано на интернет

У свом говору на Интеловој IDF конференцији директор сектора за технологију компаније Интел, Џастин Ратнер, рекао је да ће у будућности све што буде имало бар једну рачунарску компоенту, моћи да се повеже на интернет.

„Произвешћемо технологију која ће омогућити свим уређајима да бежично буду повезани на интернет, од најједноставнијих уграђених сензора до најнапреднијих дата центара у cloudu”, рекао је Ратнер.

Он је на овој конференцији по први пут демонстрирао како ради дигитални бежични радио, назван „Радио Муровог Закона”. Мала величина и ниска потрошња интегрисаних дигиталних радио апарата, рекао је Ратнер, омогућиће низ нових апликација за преносне уређаје преко концепта „Internet of Things”, гдје уређаји као што су кућни апарати са сензорима могу међусобно да комуницирају, размијењују податке, а њима се може и управљати даљинским путем.

Ратнеру се на бини придружио др Чин Лин И, научник у Кинеском институту за мобилна истраживање у Пекингу, како би разговарали о сарадњи између компанија Intel Labs и China Mobile, у намjери да осмисле и испробају мрежу за приступ интернету преко радија, Cloud Radio Access Network (Ц-РАН). Чин Ли је објаснио да ће C-RAN технологија драстично смањити и капиталне и оперативне трошкове провајдера бежичних услуга, док ће корисницима пружати много боље услуге, уз мање прекида везе током периода када је највеће оптерећење.

Ратнер је описао још један истраживачки пројекат, који се назива Video Aware Wireless Network (VAWN). Ова технологија је производ заједничког академског истраживачког програма који су покренуле компаније Intel, Cisco и Веризон, а има за циљ да повећа капацитет за видео стриминг преко бежичних мрежа, док истовремено побољшава квалитет снимка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана