Суд правде ЕУ донио пресуде против Епла и Гугла

Танјуг
Суд правде ЕУ донио пресуде против Епла и Гугла

ЛУКСЕМБУРГ - Суд правде Европске уније са сједиштем у Луксембургу донио је данас двије одвојене пресуде против америчких технолошких компанија Епл и Гугл.

Како се наводи, Ирска је раније према мишљењу суда додијелила Еплу незаконите пореске олакшице у вриједности од 13 милијарди евра, а америчка компанија сада мора да врати ова средства, преноси "CNN".

Суд правде ЕУ је тиме потврдио претходну одлуку Европске комисије из 2016. године.

У одвојеној пресуди је такође одбачена жалба Гугла и његове матичне компаније Алфабет на казну од 2,4 милијарде евра коју је наметнула Европска комисија 2017. године.  

Комисија је тада казнила Гугл због злоупотребе доминантног положаја у онлајн претраживању и навела да је америчка фирма преферирала сопствени сервис за куповину у односу на конкуренцију.

Министарство правде Сједињених Америчких Држава разматра подјелу технолошке корпорације Гугл након што је значајном судском пресудом утврђено да је компанија монополизовала тржиште онлајн претраге, преноси Блумберг позивајући се на анонимне упућене изворе.

Европска комисија би могла да захтијева сличан сценарио као у САД, односно подјелу Гугловог пословања, да би се окончао монопол ове компаније у онлајн оглашавању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана