Студенткиње из Србије узеле Microsoft награду

Б92
Студенткиње из Србије узеле Microsoft награду

Студенткиње Информационих технологија (IT) из Србије освојиле су прву награду на престижном Microsoft такмичењу, креирањем Windows Phone 8 апликације за промоцију физичке активности.

У оквиру овогодишњег међународног такмичења Microsoft Imagine Cup's "Woman's Athletics App Challenge", AdaJAMM тим из Србије освојио је прву награду у области креирања софтвера и апликација за промовисање здравог живота кроз физичку активност.

Побједнички тим од четири студенткиње са Факултета информационих технологија београдског Универзитета Метрополитан чине Јована Ковач, Ана Родић, Јелена-Марина Брадарић и Маша Пејчић.

Овом тиму прво мјесто је донијела Windows 8 апликација за мобилне телефоне "Playground", која има за циљ да наставницима физичког васпитања и њиховим ученицима прикаже шест различитих игара које провомишу физичку активности.

С обзиром на то да садржи видео туторијале, управо због своје једноставности апликација је погодна како за дјецу, тако и за ученике, чинећи формирање тимова и праћење резултата такмичења једноставним и забавним.

Према ријечима побједница, ово такимчење им је помогло да стекну искуство из софтверског инжењерства, али је представљало и одређени изазов да се остваре као тим и науче шта доноси учествовање у пројекту који обухвата софтверски развој.

Генерални директор Microsoft Србија, Југослав Пирић, казао је да је та компанија срећна и поносна на овај изванредни успјех дјевоака.

- Њихова победа доказ је да Србија заиста постаје важна тачка на светској мапи информационих технологија, додао је Пирић.

Средином августа, тим ће заједно са својим ментором отпутовати у Сијетл гдје ће посјетити сједиште компаније Microsoft.

Током посјете, дјевојке ће имати прилику да упознају извршног потпредсједника компаније Microsoft, Лису Брумел, и да присуствују ревијалној кошаркашкој утакмици између екипе Seattle Storm и Microsoft.

Поред наградног пута у Сједињене Државе, Microsoft ће све чланице тима AdaJAMM новчано наградити са по 1.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана