Стручњаци упозоравају на опасности пуњења мобилних телефона на аеродромима

GS
Foto: Telegram

На друштвеним мрежама недавно се појавио видео који упозорава на ризике повезане са пуњењем мобилних телефона на аеродромима.

Снимак, који је објавила једна туристичка агенција, наглашава да утичнице за пуњење на аеродромима могу представљати сајбер безбједносни ризик за путнике. У видеу се посебно упозорава на опасност од тзв. "juice jacking-a", методе коју хакери користе да преко USB порта за пуњење приступе подацима на телефонима.

FBI је издао упозорење о овом проблему, а Америчка Федерална комисија за комуникације (FCC) објаснила је како хакери могу инсталирати злонамјерни софтвер на јавне USB станице за пуњење, омогућавајући им приступ електронским уређајима и крађу података док се уређаји пуне. Као резултат, ове информације могу бити искоришћене за приступ онлине налозима или чак бити продаване.

Као алтернативу, видео препоручује коришћење сопствених батерија и преносивих пуњача док сте на аеродрому, како бисте избјегли потенцијалне хакерске нападе и заштитили своје личне податке. Додатно, у коментарима испод видеа, сугерисано је да путници могу користити обичне електричне утичнице помоћу пуњача или набавити специјалне USB каблове који су дизајнирани само за напајање, без могућности преноса података, као додатну мјеру предострожности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана