Стиже конкуренција: Firefox, Ubunutu и Tizen

Глас Српске
Стиже конкуренција: Firefox, Ubunutu и Tizen

Конкуренција садашњим произвођачима долази у виду high-end телефона са Firefox, Ubunutu и Tizen системима.

Андроид, iOS и Windows Phone су тренутно најјачи мобилни оперативни системи, али брза еволуција екосистема би могла промjенити стање за неколико година.

Овакав трend би се могао посматрати и у свjетлу догађаја последњих дана Свjетског мобилног конгреса. На примjер финска компанија Jolla која је направила сопствени софтвер Salifish је најавила да је лиценцирање за њихову најновију платформу Salifish 2.0 отворено, охрабрујући тако произвођаче телефона да узму ову платформу и искористе је.

Баш као и Jollа, и други мејнстрим мобилни оперативни системи попут Firefox, Ubunutu и Tizenа траже веће присуство на тржишту. А ова три оперативна система ће полако почети и свој пробој ка high-end уређајима.

Firefox ОС је имао спор старт на мобилним телефонима али су ове недjеље на Свjетском мобилном конгресу компаније као што су Alcatel, LG и ZTE показале неколико јефтинијих модела који покрећу ову платформу. Firefox ОС ускоро можемо очекивати и код много напреднијих модела.

Ubunutu има прилично јак улаз на тржиште смартфона, а компаније као што су BQ и Meizu су прве које су произвеле овакве телефоне. Телефон компаније Meizu је high-end модел са осмоејзгарним процесором и 5,36-инчним екраном резолуције 1920 x 1152 пиксела.

Подсjетићемо се да је недавно и Самсунг објавио први Tizen телефон, а ускоро се очекује и други али овај пут ће то бити high-end модел. LG са друге стране користи алтернативне мобилне системе за друге производе, па смо тако видjели LG Watch Urbane LTE паметни сат са Web ОС платформом.

Са успоном high-end смартфона са алтернативним мобилним платформама, корисници би могли напустити оперативне системе као што су Андроид и иОС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана