Шта радити када телефон неће да се пуни

ГС
Foto: Илустрација

Процес пуњења телефона није ствар о којој често размишљамо - довољно је да утакнемо кабл и сачекамо да се напуни.

Ипак, паметни телефони су компликовани џепни компјутери и једног дана се можете наћи у ситуацији да ваш телефон одбија да се пуни, а вас остави да се чешкате иза ушију и чудите у чему је проблем.

Срећом, не морате одмах потрчати у сервис када се то догоди, јер проблем можда има једноставно рјешење и можете га отклонити у удобности свог дома.

Дакле, прије него прибјегнете посљедњој опцији, покушајте неке од сљедећих ствари:

1. Рестартујте телефон

Прије него што почнете да претражујете интернет о могућим узроцима, пробајте да рестартујете свој уређај. Овај савјет је заправо примјењив на сваки проблем који имате са било којим уређајима и треба да буде прва ствар коју ћете покушати.

Рестартовање ће "убити" све позадинске процесе и могло би да ријеши проблем са пуњењем мобилног телефона. Овај процес такође освјежава основне компоненте вашег уређаја у случају да се једна од њих "збуни" током обављања задатака.

Уколико не знате како да рестартујете свој уређај, једноставно држите дугме за паљење и гашење док вам се не појаве опције које можете да одаберете. Изаберите "рестарт", односно "покрени поново" уколико користите српски језик на телефону.

2. Покрените безбједни режим

Ако се ваш телефон и даље не пуни након рестартовања, као сљедећи корак, покушајте да покренете телефон у безбједном режиму.

У суштини, овај режим је окружење које ограничава ваш телефон само на апликације са којим је првобитно испоручен. То значи да све апликације које сте накнадно инсталирали неће радити у безбједном режиму.

Ако можете да пуните телефон у безбједном режиму, кривац је нека од накнадно инсталираних апликација. Када потврдите да је ово проблем, потребно је да рестартујете свој уређај како бисте се вратили у нормалан режим, а затим обришите неку од недавно инсталираних апликација. Уколико ваш телефон и даље одбија да се пуни - вратите га на фабричка подешавања.

Покретање безбједног режима није исто за све уређаје. Неки уређаји захтијевају да држите дугме за паљење и гашење док вам се не прикажу опције, а затим да прстом неколико секунди држите опцију за гашење (Power Off), након чега ће вам телефон саопштити да ће ући у безбједан режим, а на неким телефонима је потребно да угасите свој уређај, па да га упалите држећи дугме за паљење и гашење и дугме за појачавање звука у исто вријеме.

3. Увјерите се да није софтверска грешка

Ако се ваш телефон не пуни, иако каже да се пуни, или се пуни, али не показује да то чини - то може бити софтверска грешка. Инсталирање апликације која се зове Ампере ће вам једном за свагда рећи да ли струја долази до вашег телефона.

Ампере је једноставна апликација која вам омогућава да видите којом брзином се ваш телефон пуни или празни у било ком тренутку, а такође долази са неколико других функција које би вам могле бити корисне и у овој апликацији можете чак провјерити да ли је батерија вашег телефона у добром стању.

Када инсталирате Ампере, повежите телефон са извором напајања, а затим покрените апликацију и погледајте да ли се ваш телефон пуни. Ако се пуни, а не приказује иконицу за пуњење, онда је ово уобичајена софтверска грешка која ће вјероватно бити отклоњена у неком од сљедећих ажурирања оперативног система. Са друге стране, ако се телефон не пуни, онда и ово може бити софтверска грешка. Вратите телефон на фабричка подешавања и покушајте поново.

Ако не желите да инсталирате апликацију, други начин да тестирате овај проблем је да искључите телефон, а затим утакнете кабл за пуњење. Ако се ваш уређај напаја, на екрану ће то бити видљиво.

4. Очистите УСБ порт

Ако сте установили да рестарт, апликације или сам софтвер уређаја нису кривци, преостало вам је да провјерите да ли је у питању УСБ порт.

Телефони велику већину свог времена проводе у нашим џеповима, па није ријеткост да се у отвору на дну нашег уређаја нађе велика количина нежељене прљавштине која може спрјечавати да пуњач оствари добар контакт.

Како бисте провјерили ваш УСБ порт, окрените доњу страну свог уређаја према јаком свјетлу и покушајте да видите шта се унутра крије.

Уколико примијетите да се прљавштина накупила у њему, мораћете да га очистите. То можете учинити неким предметом који може да продре унутра, али морате бити веома пажљиви, како не бисте оштетили контакте.

5. Промијените утичницу

Уколико не можете да утврдите да је проблем у самом телефону, можда су у питању екстерни фактори.

На примјер, можда у утичници у коју утачињете свој пуњач једноставно нема струје. Покушајте са другом утичницом, идеално на другом крају свог дома у случају да је пао осигурач.

6. Промијените пуњач

Уколико ваш телефон одбија да се пуни и на другим мјестима, можда је проблем у вашем пуњачу.

Пуњачи у себи садрже компликовану електронику и нису имуни на кварове, па ваш проблем може бити ријешен коришћењем другог пуњача.

Уколико немате други пуњач и немате од кога да позајмите, не заборавите да се ваш уређај може пунити и преко рачунара. Утакните други крај кабла у УСБ порт рачунара и провјерите да ли се ишта дешава.

7. Промијените кабл

Када сте исцрпили све друге опције, једино што вам преостаје јесте да покушате да употријебите други кабл. Обично се према њима не односимо најбоље, те није ријеткост да се запрљају, преломе или покидају.

Неисправни каблови нису само сметња при пуњењу телефона, већ су и опасност од струјног удара, као и од пожара.

Уколико вам је замјена кабла ријешила проблем, наставите као да се ништа није десило. Нажалост, ако ни то није помогло - вријеме је да посјетите сервис или замијените свој уређај, пише "Smart life".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана