Шта лаптоп ради вашим тестисима?

Агенције
Шта лаптоп ради вашим тестисима?

Ако желите да очувате репродуктивно здравље, немојте возити бицикл, носите боксерице, а лаптоп држите на столу. Нарочито обратите пажњу на ово посљедње, пошто компјутер у крилу може оштетити ваше сперматозоиде.

Скот Рид (30) из Велике Британије годинама је покушавао да са супругом добије дијете, али му то није полазило за руком. Напокон, љекари су увидјели да проблем лежи у његовој навици да лаптоп држи у крилу. Рид је дакле имао довољно сперматозоида, али су они претрпели озбиљна оштећења услијед сталном излагању топлоти.

Три мјесеца пошто је овај човјек почео да држи лаптоп на столу, његова супруга је затруднила.

У ранијим истраживањима научници су стављали термометре у скротум испитаника док су користили рачунаре држећи их у крилу. Откривено је да за 10 до 15 минута такве активности, температура у тестисима толико нарасте, да оштети сперматозоиде.

Нема користи ни од стављања подметача и јастука, а што је још необичније, мушкарци уопште нису ни примјећивали подизање температуре.

Ипак, лако је ријешити се ове потенцијалне опасности, али по свему судећи, сперматозоиди могу страдати и од других свакодневних активности.

„Узак доњи веш, варикозне вене у гениталном подручју, као и вожња бицикла могу угрозити ваше сперматозоиде", упозорава професор Норман, директор Робинсон института Универзитета у Аделејду.

Једна студија из 2010. показала је да само пет сати проведених у седлу, може довести до смањења броја сперматозоида и смањења покретљивости постојећих.

Осим брижљивог односа према тестисима, мушкарци би требало да поведу рачуна о општем здравственом стању, редовно вјежбају, једу здраво и оставе пушење, како би очували репродуктивне органе здравим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана