Шта је ове године било најпопуларније на Фејсбуку

Танјуг
Шта је ове године било најпопуларније на Фејсбуку

Дан за даном друштвена мрежа Фејсбук биљежи оно најбоље и најгоре у нашим животима, од рођења дјетета до усијаних политичких дебата.

Протекле године, овом друштвеном мрежом преовладало је неколико тема, од "Леденог изазова" до самоубиства Робина Вилијамса.

Листа коју је Фејсбук објавио 9. децембра свједочи о његовом глобалном досегу, будући да 80 одсто његових корисника живи ван Сједињених Америчких Држава и Канаде. Међу свјетским темама о којима се навише расправљало су Свјетско првенство у фудбалу и епидемија Еболе, док су на трећем мјесту предсједнички избори у Бразилу.

Фејсбук наводи да је око 48 милиона људи имало 674 милиона интеракција - апдејтовање статуса, фотографије, видео снимци, коментари и лајковање, о овом догађају. Бразилски избори су тако постали избори о којима се највише говорило у 2014.

"У свом најбољем издању, друштвени медији чине да свет постане глобално село", изјавила је Шерил Сандберг, једна од челница компаније Фејсбук.

Она је навела да Свјетско првенство у фудбалу није било само најгледанији спортски догађај већ и догађај о којем се највише расправљало у току ове године: више од 350 милиона људи имало је три милијарде интеракција о овом турниру.

Након што га је повреда леђа приморала да пропусти полуфиналну утакмицу против Њемачке, бразилски фудбалски ас Нејмар се путем Фејсбука захвалио највијачима на подршци и охрабрио свој тим. Да подсјетимо, Бразил је катастрофално прошао, изгбивши меч са резултатом од 7 према 1.

Од осталих спортских дешавања која су масовно пропраћена на Фејсбуку су Супер Боул - финале у америчком фудбалу, које је заузело осмо мјесто са више од 50 милиона људи који су коментарисали утакмицу између Сихоукса из Сијетла и Бронкоса из Денвера, и Зимска олимпијада у Сочију која се нашла на 10. мјесту.

Од 1. јуна до 1. септембра корисници Фејсбука размјенили су више од 17 милиона видео снимака у оквиру "Леденог изазова", кампање чији је циљ био да се подигне свијест и прикупе средства за амиотрофичну латералну склерозу (АЛС).

Оснивач Фејсбука Марк Закерберг придружио се том приликом подужој листи познатих личности, али и сасвим обичних људи, који су се одазвали изазову поливања кантом ледене воде у добротворне сврхе.

Ови видео снимци су прегледани 10 милијарди пута од стране 440 милиона људи. Снимак бившег америчког предсједника Џорџа Буша, који је такође учествовао у овој хуманитарној кампањи, забиљежио је највише прегледа: близу 40 милиона.

Од 29. јула до 27 августа, Удружење за борбу против АЛС прикупило је 94 милиона долара.

Епидемија еболе је, такође, била једна од горућих тема ове године на Фејсбуку. Компанија је креирала "донаторско дугме" помоћу којег корисници могу лако да пошаљу новац разним хуманитарним организацијама које се баве сузбијањем ове болести.

Фејсбукова листа најпопуларнијих догађаја показује да се корисници нису бавили само слатким мачићима и вестима о познатим личностима, мада је доста било и тога.

Ове године је на популарној друштвеној мрежи било сијасет озбиљних дискусија о Гази, о нестанку малезијског авиона и убиству црног младића Мајкла Брауна од стране бијелог полицајца у Фергусону, у Мисурију.

Година која је на измаку била је значајна и за саму компанију која је у 2014. прославила своју десетогодишњицу постојања.

Сандберг је навела да је то "велика ствар" за Фејсбук, наводећи као једно од кључних достигнућа компаније лансирање амбициозног пројекта - Интернет.орг, који има за циљ да повеже цио свет на интернету.

Шест од 10 најтраженијих појмова на Јахуу ове године биле су познате личности, попут пјевачице Мајли Сајрус и старлете Ким Кардашијан, што показује да, иако озбијлне теме заокупљају све више људи на друштвеним мрежама, информације за којима корисници најчешће посежу могу да буду прилично "приземне".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана