Срушена велика мрежа за спам поруке

Aгенције
Срушена велика мрежа за спам поруке

Лондон - Компанија за компјутерску безбједност "Фајер ај" саопштила је да је оборена велика бот мрежа која је била одговорна за слање 18 одсто електронске спам поште у свијету.

Контролни сервери ове мреже - "Грам" били су смјештени углавном у Панами, Русији и Украјини, пренио је Би-Би-Си. "Фајер ај" је на гашењу ове илегалне мреже сарађивао са локалним провајдерима интернета.

Бот мрежу чине компјутери које контролишу сајберкриминалци, а обично се користи за ширење нежељене електронске поште или злонамјерног софтвера.

"Ова сарадња шаље снажну поруку свим спамерима: престаните да шаљете спам. Не треба нам ваша јефтина вијагра или лажни ролекс", изјавио је Атиф Муштак, стручњак компаније "Фајер ај".

Акција је почела гашењем једног сервера бот мреже у Холандији прије три дана, а јуче је блокиран контролни сервер у Панами.

Лица која управљају мрежом одмах су реаговала премјештањем конторла система на секундарне сервере у Украјини, а Муштак каже да гашење било ког сервера у тој земљи није лак посао.

Рус Георгиј Аванасев у мају је осуђен на четири године затвора, јер је управљао бот мрежом "Бредолаб" и мјесечно илегално зарађивао више од 100.000 евра.

"Мајкрософт" ради на онеспособљавању мреже "Зеус", која је, захваљујући криминалним сајбер радњама, украла милионе евра људима широм свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана