Српском и хрватском језику пријети дигитално изумирање

Агенције
Српском и хрватском језику пријети дигитално изумирање

Исландски, латвијски, литвански и малтешки језик имају премало људи који њима говоре и премало алата за превод на друге језике на интернету. Због тога се налазе на листи језика којима је такозвани дигитални опстанак најугроженији. Заправо, ниједан језик осим енглеског не може се сматрати потпуно сигурним.

Језици попут холандског, француског, талијанског и шпанског су у прилично доброј ситуацији, јер се све више појављују у програмима софистициране технологије, попут оног који нуди пренос говора у текст, али и у уређајима који се контролишу гласовним наредбама.

Истраживање названо "Европски језици у дигиталном добу" провела је европска непрофитна организација МЕТА-НЕТ с циљем показивања каква будућност очекује најмање 30 од 80 језика којима се говори на овом континенту. Установили су и 26. септембар као Европски дан језика.

У својој студији су обухватили податке о томе који се језици могу аутоматски преводити на интернетским рјечницима, софтвере за провјеру граматике и правописа, виртуелне личне асистенте попут Сирија на iPhoneу, као и навигацијске системе у аутомобилима. Све ово показало је како су поједини језици дигитално представљени.

На листи угрожених језика су: баскијски, бугарски, хрватски, чешки, дански, естонски, фински, галицијски, грчки, исландски, ирски, латвијски, литвански, малтешки, норвешки (два нарјечја), португалски, српски, словачки, словенaчки и шведски.


Установљено је да и даље расте јаз између "великих" и "малих" језика, али у META-NET-у покушавају то промијенити. Заговарају успостављање јединственог дигиталног тржишта гдје језик не омета проток информација.

Ипак, како кажу, препреке су огромне. Фокус многих истраживања је дубоко укоријењен у енглеском језику, а осим тога најстарији европски језици су угрожени и због малог интереса за њих и недостатка новца за њихово ширење на интернету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана