Српски, хрватски и босанки званично уврштени у Microsoft Translator

Б92
Српски, хрватски и босанки званично уврштени у Microsoft Translator

Microsoft са задовољством обавjештава кориснике у Србији и региону да су на листу језика за подршку у преводу у оквиру Microsoft Translator сервиса званично додата три нова језика - босански, хрватски и српски. Увођењем три нова језика, укупан број језика за које Microsoft Translator пружа подршку достигао је чак 50.

Босански, хрватски и српски, иако слични по форми и структури, припадају земљама са јединственим историјским и културним одликама. Државе Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије су значајне туристичке дестинације, које милиони људи посјете сваке године. Ове три земље такође нуде и различите пословне и професионалне прилике. Покретање ових система за превођење, омогућиће људима широм свијета богатије схватање ове три културе, и овог дијела свијета.

Аутоматски систем превођења у оквиру Microsoft Translator-а чини моментално превођење реалним без обзира гдје се налазите. Translator нуди широк избор језика који се говоре широм свијета, и даље – од Африке до Азије, Сјеверне Америке до Европе, чак и Клингонски. Без обзира да ли Translator користите путем Bing.com/Translator, преко вашег десктопа уз помоћ Windows 8 app, кроз Оffice, преко Skype Translator, SharePoint, Lync, у сопственим апликацијама или сервисима, а уз помоћ Translator API, или просто кроз ваше омиљене друштвене мреже или корисничке апликације – сада сте у могућности да комуницирате на 50 језика, и имате свој свијет у сопственим рјечима. Можете испробати и нове системе за превођење у покрету, уз помоћ Translator app фор Windows Phone, који користи camera mode* за превођење текстова на зидовима, знацима итд. – гдjе год да се налазе!

Поред информације да је српски језик доступан на свим постојећим производима и апликацијама, куриозитет је и информација да је израда апликације Translatorа за Windows phone дjело српског тима стручњака Microsoft Развојног Центра Србија, који ове године обиљежава 10 година од свог оснивања. Српски тим програмера направио је изворни код за оптичко препознавање карактера (optical character reception (OCR)) за апликацију Windows Phone Translator.

Апликацију која функционише по принципу превођења путем оптичког препознавања текста већ користе власници Windows телефона широм свијета, будући да она помаже корисницима да превазиђу језичку баријеру током боравка у иностранству без бојазни од високих рачуна, захваљујући чињеници да ради и без интернета, односно off-line. Апликација подједнако добро функционише у три режима: усмjеравање камере мобилног телефона ка жељеном тексту, превод говора и класичан унос текста путем тастатуре.

Апликација за Windows Phone Translator још један је у низу пројеката развијених у Србији који су признати од стране компаније Microsoft и милиона корисника на глобалном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана