Српска игра у Холу славних на Facebookу

Политика.рс
Српска игра у Холу славних на Facebookу

„Top Eleven – буди фудбалски менаџер" сврстан је међу пет најбољих "старих" игара на популарној друштвеној мрежи Facebook.

Facebook је на свом блогу објавио списак најбољих видео-игара које корисници играју на овој платформи. У категорији „Хол славних", која одаје признање најбољим насловима лансираним пре 2014, нашла се и игра српске компаније „Nordeus" – „Тop Eleven - Be a Football Manager" (Једанаест најбољих – буди фудбалски менаџер).

У „Nordeusу" кажу да су свjесни популарности ове игре, али да су ипак пријатно изненађени избором.

"Знамо да је игра квалитетна и популарна, али пошто немамо никаквог уплива кога ће одабрати и избор је искључиво на Facebookу, то је увијек мало изненађење", рекао је за "Политику" Милан Ђукић, менаџер „Nordeusа" за односе са јавношћу.

Игра лансирана 2010, у којој се играч ставља у улогу фудбалског менаџера и прави свој тим купујући и продајући играче, брзо је освојила љубитеље спорта и компјутерских игара.

Ђукић вјерује да је кључно за успјех овог наслова то што су на мобилним платформама понудили комплексну игру каква је до тада била доступна само на PC-у. „Top Eleven " може да се игра на више платформи: мобилном телефону, таблету, рачунару, па и на „киндлу". Може да се започне на једном, а настави на другом уређају, по чему су наши програмери били пионири.

Прије двије године, „менаџера" је играло два милиона, а данас га игра пет милиона људи дневно, док је на мјесечном нивоу активно 12 милиона играча, што га чини најпопуларнијом онлајн спортском игром за више платформи.

„Nordeus" су прије пет година основала тројица програмера, напустивши претходно сигурно мјесто у „Microsoftу" у Данској. Мала иновативна фирма са неколико људи и скромним почетним средствима, такозвани стартап, прерасла је у озбиљну компанију са 160 запослених. У Београду их је стотинак, међу којима 20 странаца. Остали раде у „Nordeusовим" канцеларијама у Скопљу, Даблину, Сан Француску и Лондону. Један су од пет највећих глобалних партнера Facebookа.

Ђукић каже да не размишљају о продаји компаније, већ желе да раде пројекте у којима уживају и они и играчи – гејмери.

Недавно су покренули нову кладионичарску игру „Sportster – Bet and Win ". Ријеч је о виртуелном клађењу које нема никаквог додира са правим новцем. Играчи могу да уложе виртуелни новац на фудбалске утакмице професионалних лига, као и на виртуелне мечеве. Ипак, и ако освоје милионе, немају начина да их претворе у стваран новац.

„Nordeus" неки људи често називају српским „Гуглом," што због технолошких иновација што због услова рада. Имају специјалан ергономски намјештај, „тиху собу", гдје се не чује никакав шум, собу за забаву, просторију за креативно размишљање... Запосленима је на располагању чак и прање кола у гаражи. Ђукић каже да не воле поређење са „Гуглом", али да им је задовољство запослених стварно на првом мјесту. То потврђује и податак да су три године заредом проглашени за најбољег послодавца у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана