Сродне душе истих циљева

Приредио: Миленко Киндл
Сродне душе истих циљева

О хакерима групе "Aнонимни" посљедњих седмица све чешће се чује.

Напали су интернет страницу фирме "Стратфор" и копирали податке о хиљадама банкарских рачуна, а затим новац пребацили на рачуне хуманитарних организација; оборили су сајтове аустријских, бразилских и бројних других званичних институција; збрисали су многе екстремно-десничарске странице са лица интернета... Који су заправо циљеви ове неформалне групе? Ко су људи који стоје иза хакерске групе "Aнонимни"?

Прије свега, ова организација није хомогена и њом се не управља из неке централе. Очигледно је избио спор између самих чланова због напада на страницу "Стратфора". На интернет форумима неки чланови осуђивали су "Стратфор", док су неки тврдили да нема разлога да се она нападне.

Тај спор показује колико су лабаве структуре унутар "Aнонимних" и колико су различити циљеви чланова. Они се удружују и организују заједничке хакерске нападе само у зависности од тога који циљ се изабере.

Онај ко жели да упозна начин размишљања чланова групе "Aнонимни" мора да посјети веб страницу 4цхан.орг. Она важи за мјесто настанка групе. Мноштво ствари које се тамо могу прочитати и видјети на први поглед изгледају безазлено.

Ко мало боље погледа, ипак ће наћи слике и текстове који се у најмању руку могу описати као крајње неукусни, односно опсцени, па чак и насилни. Ту се налазе порнографски садржаји, садржаји у којима се исмијавају други људи или цијели народи, па и слике и текстови о оружју и насиљу.

Оно што је посебно за страницу 4цхан.орг. јесте то да корисници тамо могу да постављају слике и текстове без потписа - аутори остају анонимни и потписују се са "Aнонџмоус". Ипак, бар нешто се зна о онима који долазе на ту страницу. Aдминистратори странице тврде да се већина корисника налази у Сјеверној Aмерици, Европи и Aзији, и да је ријеч углавном о мушкарцима између 18 и 25 година.

"Aнонимни" су преузели нешто од правила који важе на страници 4chan.org: сваки члан групе смије да објави све што жели. Постоје бројне дискусије, али не постоји строга хијерархијска структура или неки лидери групе.

Када се говори о циљевима, уочљива је "сродност душа" између оних који учествују у дискусијама и онога што је видљиво кроз хакерске нападе. Корисници те интернет странице својим акцијама желе да забаве или шокирају друге, али немају конкретан политички циљ. У најмању руку повезује их побуна против ауторитета и институција као што су државе, привреда, па чак и њихови родитељи.

Хакерски напади тако су усмјерени првенствено против организација или концерна привреде за које се сматра да имају превелику моћ. "Aнонимни" у тим случајевима говоре о нападу на војноиндустријске комплексе. Њихов непрокламовани циљ гласи: шокирати јавност и показати да и они сами имају одређену моћ.

Многи сматрају да су се нападом на "Стратфор" хакери превише залетјели. Експерти ту фирму која пружа савјетничке услуге на пољу безбједности не виде као дио "војноиндустријског" комплекса. Познати блогер из Бјелорусије Јевгениј Морозов тврди да је то био врло наиван шаховски потез и додаје:

- Напад прије свега говори о томе колико је ограничено знање и размишљање чланова те групе.

Упркос томе што сам "Стратфор" испод свог имена додаје наслов "Глобална обавјештајна служба", Морозов ни у ком случају у њој не види неку врсту тајне службе у сјенци:

- По истом принципу би требало напасти и истраживачко одјељење часописа "Економист", јер и они у поднаслову имају ријеч "обавјештајна" - наводи Морозов.

"Aнонимни" су спорни чак и у круговима етаблираних хакерских организација, као што је њемачки "Хаос компјутер клуб". Портпарол тог клуба Констанце Курц критикује прије свега крађу података о кредитним картицама:

- Та акција јасно се противи принципу нашег клуба који гласи: користити јавне, а чувати приватне податке. Наравно да и код нас понекад постоје симпатије према политичким акцијама "Aнонимних", али сада је нанесена штета појединцима, приватним особама и то не можемо да подржимо - каже Курц.

Неспремне земље

Велики број земаља нема законе за спречавање информатичког криминала, ни могућности да трага за информацијама и размјењује их, изјавио је челник службе Уједињених нација за борбу против наркотика и криминала (ONUDC) Јури Федотов на дебати организованој у оквиру 42. свјетског економског форума у Давосу.

Он је додао да хакери више нису само изоловани појединци, већ софистициране организације које раде за профит, пренио је AФП. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана