Срби први у региону по коришћењу друштвених мрежа

Б92
Срби први у региону по коришћењу друштвених мрежа

Сваки други становник Србије има отворен профил на друштвеним мрежама, што је више од европског просјека који износи 40 одсто.


Србија је земља са 52 одсто популације која користи друштвене мреже на седмом мјесту у Европи, а на првом у региону, будући да су испред ње Исланд, Норвешка, Малта, Данска, Шведска и Велика Британија.

Стручњак за маркетинг Петар Д. Ђорђевић, аутор новог истраживања о коришћењу друштвених мрежа, до ових закључака дошао је упоређујући податке са најзаступљенијих свјетских сајтова за анализу ових мрежа. Једно од објашњења овог тренда које он даје јесте да се дружељубивост као одлика српског менталитета пренијела и на друштвене мреже.

Када је о српским корисницима друштвених мрежа ријеч, мушкарци су у већини са 54 одсто у односу на жене које чине 46 одсто, што се уклапа у свјетски просјек. На Facebookу су највише заступљени млади узраста од 18 до 24 године (31 одсто), нешто мање је оних од 25 до 34 године (28 одсто), а што је старија категорија корисника, то је њихов број све мањи, па је најмање заступљена групација старијих од 65 година којих је тек 1,5 одсто.

Новак Ђоковић је и на Facebookу (према броју обожавалаца из Србије) и на Twitterу (према броју пратилаца регистрованих у Србији) најпопуларнија личност, то јест бренд.

Према подацима сајтова за анализу, корисници се на друштвеним мрежама највише интересују за храну и пиће, затим за моду, оператере мобилне телефоније и за електронску трговину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана