Спријечите синдром “рачунарског ока”

Novosti.rs
Спријечите синдром “рачунарског ока”

Свакодневни вишечасовни рад за рачунаром може да доведе до замућеног вида, двоструке слике, бола у глави, врату или леђима. Примените савјете како би умањили штету и ризик.

Дуготрајно напрезање очију током рада за рачунаром може да доведе до озбиљних оштећења рожњаче, главобоља и проблема са видом, упозоравају офталмолози. Свакодневни рад за рачунаром од најмање неколико сати може да доведе до замућеног вида, двоструке слике, бола у глави, врату или леђима. Очи су често суве, крваве и иритиране, а офталмолози ове проблеме називају „рачунарским видом”.

Примените ове савјете да би умањили штету и смањили ризик од јављања „рачунарског вида”.

Намјестите висину екрана

Ако екран није статичан, можете да подесите његову висину. Правилно је да средиште екрана буде нешто ниже од висине очију док сједите усправно.

Прилагодите свијетлост екрана

Пресвијетао екран с јаким одсјајем такође може да буде узрок непрестаног сузења и напрезања очију. Већина монитора има опције подешавања степена освијетљености екрана, најбоље је изабрати онај који је најприроднији за гледање.

Трепћите

Очи се додатно исушују у канцеларијским условима, па је потребно чешће трептати да би их навлажили.

Направите паузу

Сваких сат и по два треба да направите бар десетак минута паузе, како би одморили очи.

Вјежбајте

И очним мишићима као и тијелу треба разгибавање. Сваких 15 до 20 минута можете да урадите вјежбу тако што ћете скренути поглед с рачунара и помјерати поглед лијево - десно. Запамтите правило 20 - 20 - 20. Сваких 20 минута скрените поглед с екрана на предмет удаљен 20 метара и посматрајте га бар 20 секунди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана