Споменик Стиву Џобсу у Русији

Mashable
Споменик Стиву Џобсу у Русији

Руски град Санкт Петербург добиће споменик посвећен Стиву Џобсу.

Компанија The Foundation of IT Progress отворила је конкурс за најбољи концепт споменика који ће бити постављен на главном тргу у Санкт Петербугу, јер се овај град сматра средиштем IT индустрије у Русији, пише Mashable.

Идеја о постављању споменика једном од оснивача компаније Apple је то што је, према мишљењу организатора конкурса, он помогао да се IT технологија омасови, а учесници конкурса могу предлагати различита ријешења - од класичног споменика до модерне електронске инсталације.

Побједник конкурса добиће нови iPad, друга награда је iPhone 4S, а трећа iPhone 4, а одабир ће зависити од гласова интернет корисника и сутрчног жирија.

Локација новог споменика биће одређена кад градске власти и носиоци пројекта одобре његов концепт, материјал и размjере.

Ентузијасти из Новосибирска такође желе да поставе споменик Стиву Џобсу у близини свог града, а један тамошњи становник је почео да сакупља средства за његову изградњу.

Бронзана статуа Стива Џобса откривена је у децембру прошле године у Будимпешти, а израђена је на иницијативу Габора Бојара, челника тамошње софтверске компаније Графисофт, коме је Џобс помагао у пословању. Поред тога, бразилски град Жундиаи (у близини Сао Паула) назвао је једну улицу по Стиву Џобсу, а Мадрид је поред улице његовим именом назвао и један јавни простор и једну културну институцију.

Више о конкурсу можете пронаћи овдjе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана