Шпијунске апликације: Ове апликације на телефону прикупљају највише података корисника

ГС
Foto: Pixabay

Развој мобилних технологија донио је много промјена у наше свакодневне животе. Док су паметни телефони постали непартабилан дио наше свакодневице, са собом доносе и питање које се све више поставља: које апликације на телефону прикупљају највише података корисника?

Најпопуларније апликације, попут Фејсбука, Инстаграма и Твитера, често су међу највећим кривцима за масовно прикупљање података корисника. Фејсбук, на примјер, зна готово све о нашим интересовањима, навикама и друштвеним круговима, захваљујући праћењу наших интеракција на платформи. Слично томе, Гугл Мепс прати наше локације, а Гугл претраживач чува информације о ономе што тражимо на интернету.

Апликације за друштвено умрежавање често користе напредне алгоритме како би анализирале наше поступке и преференције, са циљем да нам пруже персонализовано искуство. Међутим, то такође значи да наши подаци постају трговинска роба, која се користи за циљано оглашавање и друге сврхе.

Наравно, постоји много других апликација које такође прикупљају податке о корисницима, било да се ради о фитнес апликацијама које прате наше физичке активности, или апликацијама за куповину које анализирају наше куповне навике, преноси Глас Српске

Како бисмо заштитили своју приватност, важно је да будемо свјесни које апликације прикупљају податке и да предузмемо одговарајуће мјере како бисмо ограничили количину информација које дијелимо. То може укључивати преглед поставки приватности, редовно брисање непотребних апликација или употребу алатки за заштиту приватности. У крајњем случају, наша дигитална свијест је од суштинског значаја у свијету гдје подаци постају ново злато, па је важно да будемо обазриви и информисани корисници мобилних апликација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана