Шпански суд суспендовао је казну Амазону и Еплу од 194 милиона евра због жалби

Танјуг
Foto: Илустрација

МАДРИД – Шпански суд суспендовао је данас казне од укупно 194 милиона евра изречених Амазону и Еплу на основу налаза антимонополске агенције у јулу, зато што се очекују жалбе поменутих технолошких гиганата, рекао је данас портпарол Амазона.

Шпанска Национална комисија за тржишта и конкуренцију (ЦНМЦ) казнила је тада Амазон и Епл, јер су се удружили како би избацили конкуренте фаворизујући продају Епл производа на веб страницама, пренио је Ројтерс.

Епл је због тога кажњен са 143,6 милиона евра, а Амазон са 50,5 милиона евра и обје компаније тада су рекле да ће се жалити.

Одлука суда да се обустави новчана казна дио је жалбеног процеса, рекао је портпарол Амазона, али то не предвиђа да ће суд пресудити у корист или против технолошких гиганата.

Амазон је у јулу саопштио да се као резултат договора са Еплом повећао број попуста на Еплове уређаје на Амазоновим веб страницама, док је Епл навео да је циљ уговора да заштити купце од лажних производа.

Двије компаније су 2018. године постигле споразуме који ограничавају слободну конкуренцију продаваца трећих страна који продају Еплову робу преко Амазонове платформе за мање продавце, навела је ЦНМЦ, која надгледа шпанска тржишта због кршења антимонополских прописа, објавио је АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана