Сочи 2014: Брз водич кроз сајбер претње

Агенције
Сочи 2014: Брз водич кроз сајбер претње

С обзиром на то да је забиљежен све већи пораст сајбер криминала, догађаји као што су Зимске олимпијске игре оправдано носе одређену дозу забринутости о опасностима које постоје.

Зимске олимпијске игре у Сочију почеле су 7. фебруара, па је тај руски град сада у жижи свјетске јавности. Хиљаде туриста и људи из сфере спорта из цијелог свијета је већ слетило у руски град на југу како би били дио догађаја.

Постоји неколико ствари због којих би туристи и љубитељи спорта широм свијета требало да брину током Зимских олимпијских игара.

Сајбер криминалци ће вјероватно покушати да користе лажне веб странице које су представљене као легитимни веб извори Игара како би продали лажне улазнице или како би добили приватне податке оних који желе да присуствују овим спортским догађајима.

Компанија Касперскy Лаб је већ уочила нагли пораст у спам мејловима које користе игре у Сочију за промовисање својих услуга. Спам примаоци порука су такође намамљени у шеме са малверзацијама које нуде лаку зараду нова, на примјер, тако што ће помоћи у резервисању хотела или уговарању неких других путничких аранжмана.

Препоручљиво је не отварати било какве прилоге у сумњивим мејловима или порукама са социјалних мрежа које имају заглавље као оне за Олимпијске игре јер могу садржати малвер. Такође не би требало да отварате било какве линкове у таквим порукама, јер они могу да одведу до малверозних сајтова који ће вјероватно угрозити безбједност вашег компјутера.

Још једна добро позната препорука за све посјетиоце Игара је да стално ажурирају своје антималвер програме.

Потребна је додатна безбједност при коришћењу јавних WiFi мрежа. Избjегавајте коришћење било каквих незаштићених мрежа, јер цио ваш интернет саобраћај врло лако могу да пресретну преваранти који су прикачени на исти хотпсот.

Ако морате да обавите онлајн плаћање или да користите банкарске услуге путем јавне WiFi мреже, требало би да користите заштићену VPN конекцију или софтверски програм који има опцију безбjедног плаћања.

Било је извjештаја о опасностима по ИТ инфраструктуру Олимпијских игара које долазе од стране политички мотивисаних хакера, или хактивиста.

Ове опасности се могу подjелити у двijе групе. У прву спадају догађаји који привлаче огромну пажњу медија. Они неминовно привлаче аматере хакере који су неорганизовани, често тинејџери, који могу да покушају да изврше напад, покушавајући да привремено изврше прекид путем DDoS напада или да униште веб странице Олимпијских игара или неке друге изворе. Ова врста напада не представља велику опасност за посjетиоце Игара, и за саме Олимпијске игре.

У другу групу опасности спадају оне које су повезане са организацијама високо квалификованих хакера, који су вjероватно софтверски инжењери или чак стручњаци за безбjедност који су прешли на тамну страну. Ове групе стоје иза Advanced Peristant Threats (APT), и они представљају највећу опасност за све врсте великих догађаја као што су Зимске олимпијске игре.

Ове групе развијају напредне малвере и убацују их у мреже које користе научне, војне и владине организације. Таква врста малвера се може користити за крађу података и за нарушавање ИТ инфраструктуре мете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана