Смjене у Appleу

Aгенције
Смjене у Appleу

Apple је објавио промjене у врху менаџмента - два руководиоца напустиће тим због проблема са новим софтвером за мапирање и разочаравајућих финансијских резултата.

Скот Форстал, главни за iOS софтвер и један од потпредсjедника Appleа, напустиће компанију слиједеће године, а у међувремену ће радити као савјетник извршног директора Тима Кука.

Директор малопродаје Џон Браует, некадашњи шеф Диџонса, такође ће отићи из фирме послије само десет мјесеци радног стажа у Appleу.

Одлуке о смјени менаџмента (иначе несвојствене компанији) донијете су како би се појачала сарадња између одсјека хардвера, софтвера и услуга, стоји у званичном обавјештењу. Као дио те промјене, сер Џонатан Ајв, који предводи тим дизајнера Appleовог хардвера, уједно ће надгледати и тим за софвер (радиће на развоју iOS-а на свим нивоима компаније).

Компанија је претрпjела бујицу критика због новог софтвера за мапе, представљеног прошлог мjесеца, са бројним нетачним подацима. Дебакл је довео до јавног извињења Тима Кука, али најзагриженији критичари су тражили „главу" Скота Форстала, јер је он био задужен за ову апликацију.

Форстал се прикључио Appleу 1997. када је технолошки гигант купио Next, start-up Стива Џобса, и важио је за једног од оригиналних архитеката Mac iOS X Након смрти Стива Џобса био је једно од најпрепознатљивијих лица компаније.

Форсталов колега Џон Браует дошао је у Apple у јануару ове године из Диџонса, британског ланца за продају електронике. Његови напори да смањи број запослених у продавницама Appleа изазвали су негодовање и вратили му се као бумеранг, будући да је сав „прљав веш" стигао у медије.

Профит Appleа у четвртом тромjесечју 2012. од 8,2 милијарде долара био је испод предвиђања са Вол стрита, као и „само" 14 милиона продатих iPadova.

Док се не нађе Брауетов насљедник, радње ће комуницирати директно са Тимом Куком.

Званичан разлог за одлазак двојице менаџера није објављен. „Налазимо се у најплоднијем периоду иновација у историји Appleа", казао је Кук. „Сјајни производи које смо представили у септембру и октобру... могли су једино да настану у Appleу и директан су резултат нашег неуморног фокуса на тијесно интегрисани хардвер, софтвер и услуге свјетске класе".

Када је доведен у Apple, Браует је виђен као велико појачање Тима Кука. Чињеница да га је CEO „уклонио" послије нешто више од пола године неки виде као демонстрацију немилосрдног али ефикасног потеза шефа компаније.

„Ове промене показују да Тим Кук жели да учврсти свој ауторитет", каже Бен Вуд, аналитичар из CCS Insight. „Можда је услед великог скандала са мапама Форстал био жртвено јагње".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана