Смартфони завладали планетом

Агенције
Смартфони завладали планетом

Свјетска продаја смартфона у 2013. години повећана је за 41 одсто у поређењу са претходном годином и достигла је рекордних 990 милиона комада.

Подаци су добијени истраживањем које је спровела америчка аналитичка компанија специјализована за анализе тржишта високих технологија "Стратеџи аналитикс".

Лидер тржишта је и даље јужнокорејска компанија "Самсунг", која држи 32,3 одсто удјела у продаји, пренијела је агенција Итар-Тасс. "Самсунг" је за годину продао 319,8 милиона смартфона, што је рекорд у историји тог сектора.

- Упркос жестокој конкуренцији кинеских и америчких произвођача, "Самсунг" је наставио да производи популарне моделе "галакси С4" и "ноут 3", са којима је остварио сјајне резултате - рекао је извршни директор "Стратеџи аналитикса" Нил Мостон.

Друго мјесто заузима произвођач "ајфона", америчка компанија "Епл", којој је припало 15,5 одсто тржишта. "Епл" је прошле године продао 153,4 милиона смартфона, што је 13 одсто више него 2012. године, али је упркос томе његов удио у свјетској продаји смањен за 19 одсто.

- "Епл" задржава јаке позиције у врхунском сегменту, али чињеница да није заступљен у нижој цјеновној категорији негативно утиче на продају у земљама у развоју - указао је Мостон.
Удио "Самсунга" и "Епла" је прошле године чинио готово половину свјетске продаје смартфона, али све већу конкуренцију им праве други произвођачи. Продаја паметних телефона кинеских компанија "Хуавеј" и "Леново" и јужнокорејског "Ел-џија" расте два пута брже него тржиште у цјелини и њихов заједнички удио већ достиже 14 одсто. "Хуавеј" је прошле године продао 50,4 милиона смартфона, што чини 5,1 одсто удјела на тржишту, "Ел-џи" 46,6 милиона или 4,8 одсто, а "Леново" 45,5 милиона јединица довољних за 4,6 одсто свјетског тржишта.

Кључна тржишта

Аналитичари "Стратеџи аналитикса" указују да се "Хуавеј" брзо шири у Европи, у Латинској Америци расте популарност "Ел-џија", а смартфони "Ленова" продају се по конкурентној цијени у Кини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана