Службено стигао Wi-Fi 7

GS
Foto: Ilustracija

У 2023. години смо на тржишту примијетили неколико модела Wi-Fi 7 рутера и још долазе нови у 2024. години, али заправо се Wi-Fi 7 стандард још увијек не може употребљавати. Он још увијек није био службено финализован и због тога га се у пракси није могло користити.

Том иницијалном периоду сада је дошао крај те можемо потврдити како је Wi-Fi 7 стандард службено стигао те је постао доступан корисницима.

Wi-Fi 7 службено је представљен у објави Wi-Fi Alliancea, кровног тијела које reguliše Wi-Fi стандарде, а то се догодило током догађаја под називом "ЦЕС 2024" на којем су такође представљена нека додатна побољшања бежичних мрежа те повезивости.

Према ријечима Wi-Fi Alliancea, развој Wi-Fi 7 стандарда је резултат дугорочне сарадње више компанија унутар групе те њихове жеље за иновацијом. Очекује се да ће преко 233 милиона уређаја присвојити Wi-Fi 7 стандард у 2024. години, а даљи раст требао би ићи до импресивних двије милијарде корисника до 2028. што ће захватити паметне телефоне, рачунаре, таблете, приступне тачке те АР/ВР и остале облике опреме.

Очигледна побољшања Wi-Fi 7 стандарда укључују канале од 320 MHz с чиме се удвостручила величина најширих канала у земљама у којима је пријашњи Wi-Fi 6 стандард био доступан. Значајка под називом "Мулит-линк оператион" или МЛО омогућује уређајима симултани пренос те примање података путем већег броја повезница, што резултира с још бољом повезивости, редукованом латенцијом и још напреднијом поузданости.

Друге значајке укључују 4К QAM с 20 одсто већим вриједностима пријеноса, 512 компримирани блок-ак с још напреднијом ефикасношћу те још бољи Multiple Recource Unit (МРУ) који редукује латенцију код већег броја корисника на мрежи.

На тржишту већ постоји одређени број Wi-Fi 7 рутера, а као брендови који се истичу могу се навести АСУС, ТП-Линк те Нетгеар.

Како би корисници могли искористити предности Wi-Fi 7 стандарда, рутер те уређај који га користи морају га подржавати. За то су у овом тренутку шансе доста мале. Моћи ћете користити предности новог стандарда једино ако сте купили нови рутер унутар задњих годину дана и баш тражили подршку за Wi-Fi 7.

У свим другим ситуацијама мораћете купити нови рутер који подржава Wi-Fi 7, али овд‌је такође можемо навести да ће проћи доста времена док се на тржишту нови стандард не прошири те се не започне његова имплементација код свих нових уређаја. Чак ни Wi-Fi 6 стандард није у потпуности заживио јер га још увијек немају сви корисници и на тржишту има доста уређаја који раде на још старијим стандардима.

Службена објава у којој је Wi-Fi Alliance представио нови Wi-Fi 7 стандард налази се на сљедећој повезници, преноси "PCchip".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана