Сјевернокорејски ИТ радници користе лажна имена да би добили посао на Западу

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Сјевернокорејски радници у ИТ сектору, који траже посао у западним технолошким компанијама, користе лажна имена, лажне LinkedIn профилие и фалсификована документа да би добили посао.

Да би радници из Сјеверне Кореје добили посао примјењују високо развијене стратегије да би убиједили западне менаџере да их запосле, према документима у које је Ројтерс имао увид.

Сјеверна Кореја је послала хиљаде ИТ радника у иностранство, што се убрзало у посљедње четири године, да би они издвајали значајан дио својих плата за финансирање нуклеарног ракетног програма Пјонгјанга, према тврдњама САД, Јужне Кореје и Уједињених нација.

Истраживачи у америчкој фирми за сајбер безбједност Palo Alto Networks открили су на мрежи интерне документе који детаљно описују рад на даљину севернокорејске ИТ радне снаге.

Документи садрже на десетине лажних радних биографија, лажних профила на интернету и лажних идентитета сјевернокорејских ИТ радника, да би убиједили фирме из Чилеа, Новог Зеланда, САД, Узбекистана и Уједињених Арапских Емирата да их запосле.

Америчка влада саопштила је прошле године да су се сјевернокорејски ИТ радници углавном налазили у Кини и Русији, а и у Африци и југоисточној Азији, и да сваки може да заради до 300.000 долара годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана