SIM картице склоне хакерским упадима

Агенције
SIM картице склоне хакерским упадима

Њујорк - Око 750 милиона људи у свијету посједује картицу за мобилне телефоне (SIM) са програмском грешком због које су у опасности од преваре, преносе агенције.

Програмска грешка у року од неколико минута омогућава хакерима даљински приступ личним подацима и нелегалним трансакцијама.

Међународна унија за телекомунијације УН послала је писмо обавјештења свим оператерима мобилне телефоније након што им је на “веома значајан” доказ о пропусту указао познати њемачки информатичар Карстен Нол.

Програмска грешка утиче на SIM-картицу која је до сада сматрана најсигурнијим дијелом телефона и у протеклој деценији није била на мети хакерских напада.

Проналаском јединственог енкрипционог кључа за сваку SIM картицу са само једном скривеном текстуалном поруком Нол је успио да даљинским путем у потпуности преузме контролу појединачно над сваким телефоном.

- Хакери у потпуности преузму контролу над SIM картицом. Могу да учине све што и корисник. Уколико на телефону има број картице жмастеркардж или жпејпалж онда ће имати и те податке - нагласио је Нол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана