Сходан: Најопаснији претраживач на нету

CNN
Сходан: Најопаснији претраживач на нету

„Када људи не виде нешто на Googleу аутоматски помисле да нико то не може да пронађе. То није истина", судећи по Џону Мадерлију, креатору Сходана, најопаснијег претраживача на интернету.

За разлику од Googleа, који претражује веб у потрези за сајтовима, Сходан се креће споредним каналима. Сходан је нешто попут „мрачног" Googleа.

Ова претраживач тражи сервере, веб камере, штампаче, рутере и све друге уређаје који су на њих повезани.

Сходан ради 24 часа дневно и сакупља информације о отприлике 500 милиона повезаних уређаја и сервиса сваког мjесеца.

Невjероватно је шта све може да се нађе – безброј семафора, безбjедносних камера, кућних уређаја и система за грејање. Сви они су повезани са интернетом и врло лако их је уочити.

Особе које су користиле Сохдан успjеле су да пронађу контролне системе за водени парк, бензинску пумпу, расхлађивач за вино у хотелу и крематоријум. Поједини истраживачи који се баве безбjедношћу на интернету чак су успеjли да лоцирају командне и контролне системе за нуклеарне електране.

Оно што је важно помена јесте чињеница да већина тих уређаја у себи нема никаквих безбjедносних протокола.

Уколико само укуцате у поље за претрагу „deafault password", открићете бројне штампаче, сервере и контролне уређаје који користе „admin" за корисничко име и „1234" за шифру. Многи од повезаних система ни не захтjевају шифру да би им сте приступили. Све што вам је потребно је веб претраживач да их повеже.

Један од стручњака за безбедност на интернету, Ден Тентлер је на конференцији за безбjедност на вебу демонстрирао како он користи Сходан.

Ден је у својој демонстрацији показао како може да одледи или заледи клизалиште у Данској простим притиском на дугме.

Систем за контролу лета једног града био је повезан са интернетом и Ден је могао да га пребаци на „тест мод" простом командом.

Највеће питање које се поставља јесте: „Зашто су сви ови уређаји повезани са интернетом?".

Неки од уређаја дизајнирани су да буду повезани, попут брава које је могуће контролисати паметним телефоном. Људи верују да је многе од ових уређаја јако тешко пронаћи и зато не брину много о њиховој безбjедности.

Још већи проблем је то што многи од ових уређаја уопште не би требало да буду повезани са интернетом. Компаније често купују системе који им омогућавају да контролишу, рецимо, систем грејања уз помоћ рачунара. Како они повезују рачунар са системом за грејање? Умjесто да их повежу директно, бројна IT одjељења их само повежу са Веб сервером – што значи да их ненамерно дjеле са остатком свијета.

На сву срећу, Сходан се углавном користи за добре ствари.

Мадерли је ограничио број претрага на 10 уколико немате рачун и 50 уколико посједујете рачун. Уколико желите да видите све што Сходан има да понуди, потребно је да оставите знатно више података о себи, али и да платите.

Сходан највише користе професионалци из свере интернет безбједности, академски истраживачи и агенције за спровођење закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана