Савјет безбједности УН 18. јула први пут о вјештачкој интелигенцији

Танјуг
Савјет безбједности УН 18. јула први пут о вјештачкој интелигенцији

ЊУЈОРК- Савjет безбедности Уједињених нација ће 18. јула, први пут у својој историји, одржати сједницу о вјештачкој интелигенцији (АИ), саопштила је стална представница Велике Британије при свјетској организацији Барбара Вудворд.

"Током предсједавања Велике Британије, први пут ћемо разговарати о вјештачкој интелигенцији у Савјету безбједности", рекла је Вудворд, преноси ТАСС.

Она је додала да је циљ да се подстакне дискусија о управљању огромним могућностима и ризицима које вјештачка интелигенција носи са собом.

Сједницом ће предсједавати британски министар спољних послова Џејмс Клеверли, а очекује се да ће говорити генерални секретар УН Антонио Гутереш и стручњаци из области вјештачке интелигенције.

Крајем маја, стручњаци, међу којима су и челници страживачких лабораторија за вјештачку интелигенцију ОпенАИ и Гоогле Деепминд, упозорили су да би вештачка интелигенција могла да доведе до изумирања човјечанства.

Они су навели да би ублажавање ризика од изумирања од вјештачке интелигенције требало да буде глобални приоритет, поред других друштвених ризика као што су пандемије и нуклеарни рат, иако постоје и они који кажу да су страхови претјерани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана