Самсунг тужио Епл због ајфона пет

Агенције
Самсунг тужио Епл због ајфона пет

Вашингтон "Самсунг" је додао најновији "Еплов" мобилни телефон "ајфон пет" на листу апарата којим се крши осам технолошкох патената јужнокорејске компаније, који су заштићени у САД.Спорне иновације односе се на синхронизацију фотографских, музичких и видео фајлова на неколико уређаја, као и на метод снимања и слања видео снимака преко интернета.

"Самсунг" је већ поднио тужбе у вези са претходним верзијама "ајфона" и таблетног компјутера "ајпед".

Судија Ричард Поснер, који је раније предсједавао правним спором између "Епла" и "Мотороле", изјавио је да је данашња заштита софтверских патената "прекомјерна".

Америчка компанија тврдила је да је корејски произвођач телефона "галакси" копирао изглед и техничка рјешења оперативног система ИОС са таблетних компјутера и мобилних телефона овог произвођача.

Неколико "Еплових" тужби је одбијено, али је недавно суд у Калифорнији одлучио да "Самсунг" мора да плати надокнаду од једне милијарде долара због нарушавања "Еплових" права на технолошке патенте.

"Самсунг" је, такође, остварио одређени успјех у судницама, па је у августу суд у Јужној Кореји саопштио да је "Епл" прекршио два "Самсунгова" патента у вези са бежичним комуникацијама и изрекао америчкој фирми казну од 35.000 долара.

У судске спорове у САД укључени су и "Ха-Те-Це", "Моторола", "Мајкрософт", "РИМ" и остале велике технолошке фирме.

Правни експерти изразили су бојазан поводом тактика које пред судовима користе одређене компаније. Судија Поснер у јуну је одбацио случај у који су били умијешани "Епл" и "Моторола" и укорио обје фирме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана