“Самсунг” плаћа милијарду долара “еплу”

Агенције
“Самсунг” плаћа милијарду долара “еплу”

Вашингтон - Суд у САД наредио је јужнокорејској компанији “Самсунг” да плати милијарду и 50 милиона долара одштете америчком “Еплу” због кршења права на интелектуалну имовину.

Порота је закључила да неколико “Самсунгових” уређаја крши “Еплове” патенте на софтвер и дизајн и истовремено одбацила жалбу јужнокорејског гиганта.

“Епл” ће сада затражити забрану увоза неколико апарата свог великог конкурента. “Самсунг” је саопштио да ће се жалити на ову одлуку, уз оцјену да је ово “губитак за америчке кориснике”.

Коментатори сматрају да је ово једна од најзначајнијих пресуда у глобалној борби за патенте и интелектуалну имовину, пренио је Би-Би-Си.

Суд у Јужној Кореји објавио је да су обје технолошке компаније копирале једна другу, а суд у Великој Британији одбацио је жалбу америчког гиганта да је “Самсунг” прекршио његова ауторска права.

Судски процес у САД трајао је годину дана и вјероватно ће утицати на начин на који се патенти штите у будућности.

“Ово ће водити ка сужавању избора, смањењу обима иновација и потенцијално вишим цијенама”, саопштила је јужнокорејска фирма.

У саопштењу се додаје да се “нажалост, законом о патентима може манипулисати како би једна компанија добила монопол”.

“Епл” је поздравио одлуку суда и чињеницу да је утврђено “свјесно понашање жСамсунгаж, чиме се шаље јасна порука да није у реду красти”.

Ове двије компаније држе више од половине свјетског тржишта паметних телефона и таблетних компјутера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана