Samsung и Microsoft изгладили неспоразуме

nasdaq.com
Samsung и Microsoft изгладили неспоразуме

Samsung Electronics и Microsoft договорили су се да окончају несугласице везане за уговоре о коришћењу Андроид платформе.

Наиме, иако је Google власник Андроид платформе, Microsoft је власник неких од патената који су укључени у Андроид технологију. Samsung и други произвођачи паметних телефона због тога Microsoftу морају да плаћају одређени проценат од сваког Андроид уређаја који продају.

У августу прошле године Microsoft је објавио да Samsung није плаћао своје дугове на вријеме и да је потом одбио да плати камату због кашњења исплате.

Према тужби коју је Microsoft поднио прошлог октобра, Samsung је навео да је куповином компаније Nokia Microsoft прекршио уговоре о лиценцирању с осталим фирмама.

Ипак, договор који су компаније објавиле у два идентична поста на њиховим корпоративним блоговима окончава све размирице пред америчким и међународним судовима.

Пошто је сукоб био највећа препрека већој сарадњи ових компанија, очекује се да ће сада доћи до њиховог зближавања, а могуће је и оштрије борбе на тржишту мобилних оперативних система.

Наиме, иако се Samsung ослања на Андроид код готово свих својих уређаја, произвео је и неколико смартфона и таблета са Microsoftовим Windows Phone OS, који се, додуше, нису продавали најбоље.

Недавно су аналитичари процjенили да би уколико дође до озбиљније сарадње ових фирми, Samsung можда ипак могао да у потпуности пређе на Windows Phone и тако уздрма Googleову позицију на овом пољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана