Самсунг: Apple неће добити ни цента од својих тужби

Цнет
Самсунг: Apple неће добити ни цента од својих тужби

Самсунгов речити адвокат прогласио је побjеду у најновијем патентном суђењу против Appleа и изјавио да произвођач iPhoneа неће видjети ни „цента" од посљедње пресуде.

 Он је такође предвидео да ће Apple ставити тачку на своје тужбе због тога што није успио да скрене пажњу купаца са Googleовог Андроид софтвера.

„До ове тачке Apple није губио наду да може да некако обогаљи Андроид. Ово је сасвим сигурно посљедња сламка за коју су се ухватили. Морају да схвате да неће успорити Андроид својим тужбама", изјавио је Џон Квин.

Он је такође додао да Apple нема шта да покаже након свог тог новца кој ије потрошио на суђењима, као и да компанија покушава да се достојанствено повуче.

Порота од 8 мушкараца и жена своју посљедњу пресуду предала је прошли петак одлучујући да су обије компаније кршиле одређене патентне законе. Самсунг је без дозволе користио 5 и сада мора да плати 119.6 милиона долара или мање од 6 одсто од 2.2 милијарде долара колико је Apple тражио.

У исто вријеме, пресуђено је и да је Apple без дозволе користио 2 Самсунгова патента и дужан је да свом ривалу плати 158.400 долара од тражених 6.2 милиона.

Међутим, компанија из Купертина је у изјави након пресуде изјавила да „пресуда само додатно подвлачи оно што су други судови широм свијета пресудили – да је Самсунг свијесно украо компанијине идеје и копирао њене производе.

„Спремни смо да се боримо како бисмо заштитили напоран рад који је уложен у вољене производе као што је iPhone и у које наши запослени улажу своје животе не би ли их дизајнирали онако као то наше муштерије очекују", саопштено је из Appleа.

Appleови адвокати су током својих закључних ријечи изјавлили да је Самсунг намјерно копирао Appleове софтверске патенте за iPhone и iPad зато што није имао технологију која би му омогућила да буде конкурентан, а метеорски узлет ка слави на тржишту смартфона приписали су стратегији копирања Appleових идеја.

„На ову пресуду гледамо као на побjеду. Apple већ годинама води крсташки рат против Андроида али није зарадио ни пару", изјавио је Квин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана