САД одобриле Microsoftу да преузме дио Нокије

Танјуг
САД одобриле Microsoftу да преузме дио Нокије

Амерички регулатори одобрили су план компаније Microsoft да преузме одјељење мобилних телефона финске фирме Нокиа, саопштила је америчка Федерална трговинска комисија.

Microsoft се у септембру договорио с Нокиом о куповини њеног главног дијела за 5,4 милијарде долара. О планираној трансакцији мора још да се изјасни Европска комисија (ЕК), пренио је Ројтерс.

Брисел о својој одлуци о продаји мобилне дивизије Нокиа треба да се изјасни до 4. децембра. Према неименованим изворима, које је прошле недјеље цитирао Ројтерс, ЕК ће план одобрити без икаквих условљавања.

Акционари финске фирме су одобрили продају одјељења мобилних телефона прије двије седмице. Завршетак трансакције којом ће Microsoft добити и лиценцу за коришћење патената Нокиа, очекује се у првом тромјесечју наредне године.

Нокиа је од 90-их година прошлог вијека највећи произвођач мобилних телефона на свијету, а с првог мјеста потиснуо ју је јужнокорејски конкурент Самсунг. Microsoft је највећи произвођач софтвера на свијету, а његов оперативни систем Windows користи већина личних рачунара.

У посљедње вријеме, међутим, фирма заостаје за конкурентима као што су Apple и Google, који су је претекли оријентацијом на све популарније таблете и паметне телефоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана