Руси направили апликацију која прати жене

tportal.hr
Руси направили апликацију која прати жене

МОСКВА - Апликација 'The Girls Around Me' користи податке с Foursquarea и Facebookа како би власнику телефона аутоматски приказала гдје се у близини налазе особе женског пола.

Изворно је направљена за Foursquare, који ју је блокирао након што се нашао затрпан критикама због нарушавања приватности и могућег угрожавања сигурности корисница, пише CNET.

У руској компанији i-Free Innovations, чији су програмери развили спорну апликацију, тврде како су користили само јавно доступне податке те понудили исте функционалности као и бројне друге апликације.

Хтjели су да направе апликацију која омогућава лакше проналажење популарних мjеста, на којима се окупља пуно људи.

Истичу како апликација не дозвољава анонимно коришћење - ко се жели њоме послужити, мора бити регистрованикорисник Foursquarea и улоговати се. Немогуће је тражити и пратити конкретну особу. Све што 'The Girls Around Ме' може, тврде, слично је гледању кроз излог кафића. Кога сте видjели док пролази - видjели сте.

Нема више информација од оних које сами корисници чине доступним на корисничким налозима и не нуди више могућности од самог Foursquarea.

Приватне поруке могуће је слати само путем Facebookа, не саме апликације, а особа ће их примити само ако има на одговарајући начин постављена сигурносна подешавања.

Стога сматрају да је њихова апликација погрешно протумачена те да су одабрани као жртвени јарци да би се подстакла дискусија о питањима везана за право на приватност.

Апликација је доступна неколико мjесеци, а до сада је скинута више од 70 хиљада пута. Руси тврде како је врло добро прихваћена.

Ипак, кажу како ће јој досег ограничити на јавна мjеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана