Роботу Сари забранили да прича о политици и сексу

GS
Foto: Reddit

Роботи, изгледа, полако постају дио свакодневног живота, па су чак и усклађени по питањима културе и закона закона земље у којој су настали.

Саудијска Арабија, тако, сада има пар хуманоидних робота, мушког и женског, чији је вјештачка интелигенција програмирана да буде у складу са вриједностима ове земље.

Само неколико нед‌јеља након што је мушки робот, Мухамед, направио инцидент додирујући задњицу новинарке на свом дебитантском наступу, његов творац је открио да је женска верзија, Сара, програмирана да одбија разговоре о сексу или политици. 

Отворено расправљање о било којој од ових тема је за саудијске жене од крви и меса, такође, илегално, према шеријатском закону који влада у земљи.

"Сара зна да је женско, има 25 година, висока је 1,62 метра, носи саудијску од‌јећу", изјавио је извршни директор фирме QSS АИ & Роботс са сједиштем у Ријаду.

Сара носи традиционалну абају, дугу скромну хаљину, и хиџаб, сличан марами за главу - оба симбола исламске побожности у овој нафтом богатој земљи на Блиском истоку. 

Сара, такође, говори и енглески и арапски, а велики језик модел (LLM) вјештачке интелигенције који је покреће, не ослања се на библиотеке других компанија, чак ни на ChatGPT.

Овај јединствени приступ омогућава Сари да препозна и разумије различите саудијске дијалекте. 

Када јој се обрати са "Здраво, Сара", вјештачка интелигенција анализира реченице и пружа "одговарајући одговор" у складу са саудијским нормама, преноси "Политикин магазин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана