Робот се обратио човјечанству из орбите

Агенције
Робот се обратио човјечанству из орбите

Јапански андроид “Киробо”, величине мањег пса, изговорио је прве роботске ријечи у свемиру и поздравио становнике Земље, одавши почаст астронауту Нилу Армстронгу.

“21. августа 2013. године један робот учинио је мали корак према свјетлијој будућности за све”, рекао је “Киробо” о свом доласку на Међународну свемирску станицу /МСС/ прије 15 дана, док је лебдио у бестежинском стању.

Снимак је емитован током презентације кандидатуре Токија за домаћина Олимпијских игара 2020. године, уочи састанка Међународног олимпијског комитета у Буенос Ајресу, гдје се доноси одлука.

“Добро јутро свима на Земљи. Ово је Киробо. Ја сам први свјетски роботски астронаут који говори. Драго ми је што вас видим”, рекао је робот на јапанском, пренио је АФП.

Овај мали хуманоид је дјело маркетиншке компаније “Денцу”, Универтитета у Токију, “Тојоте” и компаније за развој робота “Робо гериџ”.

Робот је висок само 34 сентиметра, а тежак један килограм.

“Киробо” је лансиран са Земље 4. августа у теретној ракети која је испоручила залихе на МСС.

Робот је програмиран да комуницира на јапанском и да биљежи конверзације са Коићијем Вакатом, првим јапанским астронаутом који комадује орбиталном станицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана