Развијен мобилни који ради без батерија

Агенције
Развијен мобилни који ради без батерија

Свима је познато да нови мобилни уређаји захтевају велику количину енергије, а чини се да још нисмо спремни да смањимо своје захтjеве које би смањиле трошење батерије. Срећом, научници са Универзитета у Вашингтону показали су да бисмо у будућности могли у потпуности да се рjешимо батерија.

Нови уређај, који се још налази у почетној фази истраживања, користи технологију повратног сигнала. Конкретно, његово функционисање засновано је на радиоталасима који се свакако крећу око нас док комуницирамо, пише IFLScience. Научни тим из Вашингтона је до сада успио да демонстрира гласовни позив од телефона без батерија до смартфона с Андроидом.


"Претварање аналогног људског говора у дигитални сигнал захтјева трошење велике количине енергије", рекао је учесник пројекта Вамси Тала, који је радио на прототипу.

"Ако можете да комуницирате коришћењем аналогне технологије, уштедећете на енергији", додао је.

Тим је морао поново да ‘изуме’ аналогну технологију повратног сигнала, која се посљедњи пут користила у дјечијим играчкама у периоду Хладног рата. Мобилни телефон без батерија шаље дигиталне сигнале када се у бројчаник унесу бројеви, а затим се пребацује на потпуно аналогни пренос гласа.

Пренос сигнала се одвија по нелиценцираној фреквенцији до базне станице, која га повезује са дигиталном бежичном мрежом преко Скyпа. Базна станица не спаја само мобилни телефон с мрежом, већ доставља и енергију неопходну за његов рад.

Ипак, тренутна базна станица омогућава мобилном телефону да буде највише 15 метара удаљен од ње током разговора, што баш и није преносна технологија, али би ствари могле да се промјене ако би се базне станице интегрисале у телефонске торњеве.

"Они имају неколико стотина пута јачу енергију, па би повећали домет можда и на километар", објаснио је Тала.

Тим сада ради на побољшању квалитета и одвијању позива. Изум тренутно функционише попут вокли токија, па морате да притиснете дугме да бисте се пребацили са говора на слушање и обрнуто. Разматра се и увођење е-инк дисплеја како би било могуће слати поруке.

Да ли ће се у будућности коришћење мобилних телефона одвијати без батерија, остаје да се види.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана