Разбијена мрежа "најопаснијег вируса на свијету"

ГС
Foto: Shutterstock

Међународни тим предвођен њемачким и холандским полицијским снагама срушио је оперативну мрежу Емотет, описану као "најопаснији малвер на свијету".

"Довиђења ботнети. Огромна глобална операција срушила је најопаснији злонамјерни софтвер на свијету", написали су на друштвеној мрежи Твитер из Европола, преноси DW.

Инфраструктуру Емотет користиле су углавном мреже организованог криминала, а након двогодишње истраге, угашена је мрежа која се простирала кроз чак осам земаља.

Како ради злонамјерни софтвер?

Емотет је, посљедњих година, један од "најопаснијих инструмената за сајбер напад", како га је класификовао портпарол Европола, додајући да се први пут појавио 2014. године као "тројанац".

Често би у имејл сандуче мете стигао неки наизглед безазлени документ, попут Word датотеке. Вирус је, тако, био сакриван у лажним фактурама, информацијама о коронавирусу и слично.

Једном када доспије у систем, овај документ служио би злонамјерним корисницима за добијање приступа банкарским подацима или сличним осјетљивим информацијама које се налазе на рачунару који је мета напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана