Рат се наставља: Apple избацује YouTube

Агенције
Рат се наставља: Apple избацује YouTube

Слиједећа верзија софтвера за iPhone и iPad неће имати унапред уграђен приступ популарном сервису за upload, гледање и дељење видео-записа.

YouTube је био саставни дио оперативног система за Appleове уређаје од 2007. године, када је представљен iPhone.

Након што је Google ушао у тржишну утакмицу с Андроидом - тренутно најчешће коришћеним оперативним системом за мобилне уређаје на свијету - односи два титана из IT свијета знатно су се погоршали. Сад је, ето, дошло до тога да ће Apple не само избацити YouTube из идуће верзије iOS-а, већ ће уклонити и Google Maps и замjенити их сопственом апликацијом те врсте.

iOS 6 би требало да се појави на тржишту на јесен, највjероватније у септембру. Apple једноставно неће обновити лиценцу која је омогућавала укључивање YouTubeа у његов оперативни систем, што значи да апликација која директно води кориснике до YouTubeа неће бити прединсталирана на будућем iPhoneу, iPadу и iPod Touchu, као ни на садашњим уређајима након што корисници преузму и инсталирају шестицу.

Ко буде желио да приступи YouTubeу, мораће да користити Appleов бровсер Сафари или да преузме апликацију из App storeа.

"Ово је корак ка комплетном уклањању Googleа из Appleовог оперативног система", каже Стјурат Мајлс, оснивач IT сајта Pocket-lint. Он се пита да ли ће коначна посљедица ове стратегије бити и избацивање Googleа као дефолт претраживача у iOSу.

"За пар година просто ћете питати Сири за резултате претраге и биће вам свеједно одакле они долазе", каже Мајлс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана